Stop utilizării medicamentelor antimicrobiene pentru a promova creșterea animalelor de fermă

Antimicrobienele sunt importante pentru a proteja sănătatea oamenilor și a animalelor, dar aceste medicamente trebuie să fie utilizate în mod responsabil, inclusiv în sectoarele agricole, a declarat directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), José Graziano da Silva, la o întrunire la nivel înalt a ONU privind rezistența antimicrobiană ).

„Antibioticele și alte antimicrobiene ar trebui utilizate doar pentru a vindeca bolile și pentru a atenua suferințele inutile. Numai în condiții stricte ar trebui să fie utilizate pentru a preveni o amenințare iminentă de infecție”, a spus José Graziano da Silva.

Observând că antimicrobienii sunt încă utilizați ca promotori de creștere, în special în efectivele de animale și în acvacultură, directorul general al FAO a declarat că astfel de practici ar trebui „eliminate imediat”.

El a subliniat, de asemenea, utilizarea antimicrobienelor ca biocide pe culturi, o situație care duce la faptul că unele ciuperci recoltate devin mai rezistente la tratament și care trebuie, de asemenea, să se oprească.

Graziano da Silva a vorbit la Divonne les Bains, Franța, la o reuniune a Grupului de coordonare pentru rezistență antimicrobiană, care include FAO, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Utilizarea și abuzul crescut de medicamente antimicrobiene, atât în ​​domeniul sănătății umane cât și al animalelor, au contribuit la creșterea numărului de microbi care cauzează boli și care sunt rezistenți la medicamentele antimicrobiene utilizate în tratamentul acestora, precum antibioticele.

Acest lucru face din AMR o amenințare tot mai mare, care ar putea conduce la 10 milioane de decese pe an și peste 100 miliarde de dolari în pierderi pentru economia globală până în 2050, potrivit unor studii. În plus față de riscurile pentru sănătatea publică, AMR are implicații asupra siguranței alimentare, precum și asupra bunăstării economice a milioane de gospodării agricole din întreaga lume.

Graziano da Silva a remarcat că până în prezent doar 89 de țări au indicat că au un sistem de colectare a datelor privind utilizarea antimicrobienelor la animalele de fermă și că „AMR nu va fi rezolvată în câțiva ani. ”

„Doar prin colaborarea, comunitatea internațională va fi capabilă să abordeze provocările pe care le prezintă rezistența antimicrobiană la dezvoltarea durabilă”, a adăugat el, subliniind rolul important nu numai al guvernelor, ci și al societății civile și al sectorului privat.