Subvențiile pentru fermierii britanici, încă 5 ani dupa Brexit

Ministrul britanic al Agriculturii, Michael Gove a afirmat că autoritățile Regatului Unit vor plăti timp de cinci ani, după Brexit, subvenţiile către fermieri, care până acum erau acoperite de Uniunea Europeană.

Fermierii britanici primesc anual subvenţii în valoare de trei miliarde de lire sterline (3,34 miliarde de euro) în cadrul Politicii Agricole Comune, potrivit cifrelor furnizate de principalul sindicat al fermierilor britanici. Această sumă este repartizată în principal în funcţie de suprafaţa de teren cultivată de fiecare exploataţie agricolă.

Michael Gove a criticat Politica Agricolă Comună, apreciind că aceasta funcţionează în mod „injust, incorect şi produce efecte perverse”. Cu toate acestea, ministrul a garantat menţinerea subvenţiilor de către statul britanic ”pentru a oferi fermierilor timpul necesar să-şi schimbe modelul economic şi să îi ajute să facă investiţiile necesare şi să se pregătească pentru viitor”.

Ministrul s-a angajat să menţină valoarea totală a subvenţiilor, dar a avertizat că vor fi revăzute modalităţile de atribuire a subvenţiilor, în special prin plafonarea sumelor maxime care pot fi atribuite exploataţiilor agricole.

Marea Britanie nu va mai primi ajutoare în baza PAC după ieşirea din Uniunea Europeană, prevăzută a avea loc în luna martie 2019.