Târgul Mărului, cea mai mare manifestare a producătorilor de mere din Moldova

În perioada 21-22 octombrie 2017, la Fălticeni a avut loc ediţia a XIV-a a Târgului Mărului şi a III-a ediţie a Festivalului fanfarelor. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Fălticeni şi Asociaţia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Ministerul Agriculturii prin Direcţia pentru Agricultură Suceava, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, Cooperativa Agricolă „Livezile” Fălticeni, Asociaţia „Produs în Bucovina”, Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia Culturală Vatra Satului. Târgul Mărului este prilejul cu care se reunesc 25 de pomicultori din bazinul pomicol Fălticeni, o cooperativă – Cooperativa Agricolă „Livezile” Fălticeni și alți producători din Moldova.

Cătălin Coman, primarul din Fălticeni a precizat că:

Cele două evenimente respectiv, Târgul Mărului şi Festivalul fanfarelor au drept scop popularizarea şi dezvoltarea sectorului pomicol, promovarea producătorilor autohtoni de mere, a afacerilor specializate în tehnologii moderne de prelucrare a merelor precum şi sprijinirea celor care doresc să înfiinţeze livezi sau să planteze un pom pe lângă casă, cu materialul săditor pomicol şi cu sfaturi oferite de specialişti.

Mărul de Fălticeni este unul de calitate și un produs de încredere, în familia mea se consumă zilnic numai mere produse în Fălticeni. Prin Târgul Mărului încercăm, în limita posibilităţilor legale, să oferim o mână de ajutor pomiculturii. În sensul acesta derulăm două campanii, „Ajută Fălticeniul!” şi „Cumpără produse româneşti!”, pentru că România are produse de calitate și este cazul să ajutăm producătorii români’’.

La târg a fost și o zonă dedicată expoziției soiurilor de mere, unde în jur de 30 de soiuri au fost expuse, și numai 14 dedicate comercializării. Înghețul din acest an a determinat scăderea producției comparativ cu anul precedent. Soiurile preferate de publicul larg sunt următoarele: Ionathan, Ionagold, Idared, Golden delicios etc.

Din partea MADR a fost prezent Mihai Amarandei, consilierul personal al ministrului agriculturii, Petre Daea, care a discutat cu pomicultorii și a promis că situația lor va fi analizată la minister.

Sunt prima oară prezent la Fălticeni. Acest târg ajuns la cea de-a a XIV-a ediţie și este deja o tradiţie. Oamenii din zonă vin cu drag aici, iar pomicultorii ştiu că fac şi un pic de vânzare. Țin să îi felicit pe organizatori pentru promovarea făcută, mai ales că aici sunt produse frumoase, gustoase, și o pondere foarte mare de sortimente de fructe. Cu toții știm că în orice afacere din agricultură, dacă nu produci, nu rămâi cu ceva în buzunar toamna și astfel apare descurajarea, nu mai ai acelaşi chef ca anul viitor să munceşti.

Încercăm să sprijinim toţi fermierii, începând de luni intră subvenţia APIA, un avans care înseamnă 60%, iar până la sfârşitul anului vor intra banii pentru toate lucrările de primăvară, ceea ce nu s-a întâmplat prea des în ultimii ani. Şi în şcoli, începând cu anul acesta vor fi distribuite anual mere româneşti pentru că trebuie să învăţăm copilul de mic să consume produse locale. Pe lângă asta fiecare cumpărător român trebuie să conştientizeze că atunci când merge într-un supermarket trebuie să se uite pe etichete și să aleagă produse românești. Trebuie să cumpărăm produse româneşti pentru că astfel  vom începe să învârtim o rotiţă dintr-un mecanism care va începe să funcţioneze. Trebuie să ne învăţăm să asigurăm atât cantitatea, cât și calitatea produselor românești pentru a asigura profitul fermei. Subvenţia este ceva în plus, este un sprijin, un ajutor. Pentru mere, la o medie de 20 tone la hectar, la un preţ de doi lei, ajungem la 40.000 lei. Dacă scădem cheltuielile, etc. venitul pe un hectar de livadă cu mere ar trebui să fie de 15.000 lei. Subvenţia este o gură de oxigen pentru fermieri și suplimenteză venitul obţinut din vânzarea producției agricole”, a spus Mihai Amarandei.