Tehnologia de cultivare a cepei!

Pentru înființarea corectă a culturii de ceapă, trebuie respectate cu strictețe condițiile de climă și particularitățile solului. Cultura ceapă preferă solurile ușoare, bine drenate și mărunțite, pentru a asigura uniformitatea distriburii și adâncimea semințelor. Menținerea pământului mărunțit va facilita contactul particulelor de sol cu ​​sămânța, favorizând transferul de umiditate, necesar pentru o germinare uniformă.

Pregătirea terenului

Cultura de ceapă este rezistentă la frig și preferă solurile cu pH de 6 până la 7. În funcție de perioada cultivării, lucrările de pregătire a solului includ:

  • Cultura ceapă de toamnă – lucrările de pregătire includ discuitul, pentru mărunțirea și eliminarea resturilor vegetale ale culturii anterioare; apoi urmează fertilizarea pe bază de azot și potasiu și arătura de bază, care trebuie executată la o adâncime de 25-28 de centimetri, astfel încât îngrășămintele să fie încorporate cât mai bine. Înainte de aplicarea îngrășămintelor, este recomandată o analiză a solului.
  • Cultura ceapă de primăvară – lucrările includ afânarea superficială a solului și fertilizarea de primăvară, urmată de erbicidare, astfel încât să fie combătute buruienile. E important de menționat că aplicarea erbicidelor preemergente, precum Stomp® Aqua, oferă un control deosebit al buruienilor, asigurând un start excelent al culturii și o dezvoltare optimă. Urmează, apoi, pregătirea patului germinativ.

Condiții optime pentru cultura ceapă

Deși preferă solurile cu textură medie, bogate în materie organică și cu drenaj bun, ceapa are nevoie de condiții optime de creștere, pentru a favoriza buna dezvoltare a bulbilor și a rădăcinilor. Pentru o cultură bogată, este importantă respectarea exigențelor ecologice ale acestei plante, respectiv întrunirea cerințelor legate de temperatură, umiditate, lumină și sol.

Temperatura

Ceapa nu este o plantă pretențioasă, însă temperatura are un rol foarte important în procesul de vernalizare și în faza vegetativă. Plantele tinere de ceapă, bine înrădăcinate în sol, pot rezista și la temperaturi reduse, de minus 4 sau minus 8 grade Celsius. Temperatura controlează formarea bulbilor și afectează în mod direct înflorirea.

Temperatura minimă de încolțire este de 3-4 grade Celsius, iar cea optimă este de 18-20 de grade Celsius. Formarea, creșterea și maturarea bulbilor au loc la temperaturi optime de 25-30 de grade Celsius. Atenție, însă: temperaturile înalte inhibă formarea florilor.

Umiditate

Din cauza sistemului radicular superficial, cerințele culturii de ceapă față de apă sunt relativ mari. Umiditatea în sol pe o adâncime de 30-40 de centimetri trebuie să fie de 80-90%, în perioada de creștere a rădăcinilor și a frunzelor, de 70-80%, în timpul formării și creșterii bulbilor, și de 60-70%, în timpul maturării bulbilor.

Un sol cu o umiditate insuficientă împiedică creșterea bulbilor, însă umiditatea în exces în timpul maturării bulbilor reduce timpul de păstrare a acestora.

Tipul de sol

Cele mai bune soluri pentru cultura ceapă sunt cele ușoare sau mijlocii, cu textură nisipo-lutoasă, cu o capacitate optimă de reținere a apei. Solul trebuie să fie însorit, fertil și cu reacție neutră, fără să formeze crustă la suprafață; aluviunile, de exemplu, reprezintă solul ideal pentru cultura ceapă.

Lumina

Ceapa are pretenții mari față de cantitatea de lumină absorbită de frunze, aceasta având o influență decisivă asupra productivității. Această legumă nu se cultivă în locuri umbroase, deoarece nu va forma bulbi și tulpini florifere. Pentru că este o plantă de zi lungă, pe parcursul formării bulbilor are nevoie de 14-16 ore de lumină. Bulbii formați în condiții optime – zi lungă și temperaturi ridicate (la culturile prin arpagic), deși au dimensiuni mai mici, se maturează mai repede și sunt de calitate superioară.

Sursa: https://www.agro.basf.ro/ro