Robert Rekkers, Agricover Credit IFN: ”Este un moment bun pentru investiţii în irigaţii!”

În perioada 1-3 februarie a.c. a avut loc la Hotelul Piatra Mare din Poiana Braşov a cincea ediţie a Conferinţei anuale Agricover Elita Fermierilor, manifestare ce a reunit peste 750 de fermieri şi personalităţi importante din agribusiness.

Cea mai marcantă zi a fost 2 februarie când s-a derulat Conferința ”Tendințe și inovație în agricultură”, eveniment în care companiile partenere ale Agricover și-au prezentat noutățile în contextul analizelor şi tendințelor pieței agricole din 2017.

Specialiştii Agricover alături de cei ai companiilor partenere – KWS Seminţe, Bayer, Belchim Crop Protection, DuPont, Dow AgroSciences, Syngenta, Adama, Timac Agro, Arysta LifeScience şi Intermag au abordat o tematică legată de tendinţele şi inovaţiile din agricultura românească. Printre subiectele discutate s-au regăsit şi soluţiile inovatoare în agribusiness, tendinţele în finanţarea agriculturii, dezvoltarea IMM-urilor prin servicii profesionale de consultanţă în afaceri şi potenţialul oleaginoaselor în agricultura din România.

În prezentarea sa, Robert Rekkers, director general Agricover Credit, a subliniat că instituţia nebancară Agricover Credit IFN are pregătită pentru finanțarea producătorilor agricoli suma de un miliard de lei. Totodată, Rekkers i-a sfătuit pe cei participanţi, fermieri și personalități din agribusiness, să folosească prezentul pentru a investi cu ajutorul finanțărilor ieftine, apreciind că din a doua jumătate a anului creditele se vor majora.

„Anul acesta este unul de mare interes pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii românesc. Trebuie să precizez că Agricover Credit finanţează astfel de proiecte, pentru că irigaţiile vor fi noul val de investiţii în perioada 2017-2020 pentru noi. Investiţiile în irigaţii sunt o necesitate, iar guvernul are în program refacerea şi dezvoltarea sistemului de irigaţii pentru perioada 2017-2020. Odată cu implementarea programului, Guvernul vrea să ajungă la 2 milioane de hectare de teren arabil irigat, în următorii patru ani. Rolul principal al Guvernului este să aducă apa pe canalul de irigaţii. Dotarea fermelor cu sisteme de irigaţii este estimată la aproximativ 1.000 euro/hectar. Sunt sisteme mobile de irigaţii prin picurare. Producătorii agricoli trebuie să facă acest pas pentru a creşte producţia şi veniturile din ferme. Agricover Credit are alocată pentru acest an suma de un miliard de lei. Este un moment bun pentru investiţii. Piaţa creditării sistemelor de irigaţii a crescut la aproximativ 200 milioane lei. Luăm ca şi garanţie doar produsul cumpărat de fermier. În România, din 10 milioane de hectare de teren arabil doar 500.000 hectare sunt irigate. Trebuie efectuate neapărat investiţii în irigaţii. Vă sfătuiesc să investiţi cu ajutorul finanțărilor ieftine, prentru că aşa cum sunt tendinţele pieţei externe, din a doua jumătate a anului creditele se vor scumpi”, a precizat Robert Rekkers.

Conferinţa i-a avut ca lectorii şi pe reprezentanţii companiilor partenere, care au vorbit despre provocările şi tendinţele pieţei agricole, precum şi despre soluţiile şi tehnologiile moderne recomandate.

KWS Seminţe, prin domnul Ion Voinea, Director de Produs, a prezentat cele mai noi soluţii genetice în contextul actualelor şi viitoarelor schimbări climatice.

Directorul de vânzări al companiei Bayer, Mihai Gheorghe, a subliniat importanţa tehnologiilor de tratament pentru protecţia plantelor, trecând în revistă schema erbicidării la cultura de porumb.

Adrian Teban, Director de Dezvolatare DuPont România, a vorbit despre provocările din agricultură, dar şi despre soluţiile propuse de companie pentru a contracara aceste neajunsuri.

Reprezentantul companiei Belchim Crop Protection, Dorin Pop, Director de Marketing & Dezvoltare – România, Bulgaria şi Republica Moldova, a evidenţiat ultima noutate din portofoliu, respectiv erbicidul Fornet Extra 6 OD.

Iulian Ciobanu, Director de Vânzări Syngenta, a vorbit despre inovaţie, performanţă şi stabilitate, dar şi despre tendinţele creşterii cerinţelor la cultura de floarea soarelui.

Marius Marica, Directorul de Marketing al companiei Timac Agro România, a subliniat importanţa nutriţiei corespunzătoare a plantelor. Specialistul a vorbit despre diferenţa dintre fertilizare şi nutriţie, ceea ce face trecerea de la simpla fertilizare la obţinerea optimului economic în culturile agricole.

Reprezentantul DOW AgroSciences, Radu Bogdan, a explicat care sunt soluţiile companiei privind erbicidarea în cazul culturilor de cereale păioase.

Florin Constantin, Strategy Development Director România & Republica Moldova, Adama Agricultural Solutions, a vorbit despre simplitatea profitabilă a soluţiilor companiei pentru a face faţă provocărilor viitoare.

Directorul tehnic al companiei Arysta LifeScience, Gabriel Tabacu, a făcut o analiză privind evoluţia prin biosoluţii, subliniind că acestea sunt o alternativă pentru viitor, dar şi un trend.

Reprezentantul Intermag, Sebastian Tut, a prezentat portofoliul de îngrăşăminte al companiei, o soluţie viabilă pentru a dezvolta o agricultură modernă.

Cristian Mihăilescu, director Bunge România, a vorbit despre potenţialul oleaginoaselor în agricultură, dar şi despre oferta comercială a companiei din 2017.

La finalul celor două zile concluzia generală a fost că cea de-a 5-a ediţie a evenimentului Agricover a reprezentat un succes.