Tendințele pieței de pesticide din România în oglinda tendințelor globale și europene

Tema privind tendințele utilizării produselor de protecție a plantelor în România a fost prezentată de Bartok Bela, Director General Ungaria & România, Kleffmann Group. Studiul complex realizat de către compania Kleffmann despre piața pesticidelor din România a fost prezentat în cadrul întâlnirii anuale organizată de Asociația Industrie de Protecția Plantelor din România – AIPROM, în data de 6 noiembrie. Documentul reflectă situația produselor de protecție a plantelor pe piața românească în relație cu tendințele globale, dar și europene, în ceea ce privește suprafețele ocupate cu principalele culturi. Studiul realizat de către compania Kleffmann Group prezintă două secțiuni distincte: tendințele globale ale pieței de pesticide și tendințele europene și naționale ale pieței de pesticide.

Principalele concluzii ale studiului au fost :

*Tendințele pieței de pesticide – valoarea pieței pe continente

În ceea ce privește evoluția pieței produselor de protecție a plantelor, țările unde creșterile au fost cele mai însemnate se află în America de Sud, Asia, Australia, America de Nord şi Europa. Cea mai dinamică creștere a avut-o America de Sud  cu o rată medie de creştere de 11%, urmată de  Asia şi  Australia cu 9%, pe locul 3 cu o creștere  de 7% este America de Nord, Europa pierzând poziția de lider global cu procentul de 4%.

*Tendințele pieței europene de pesticide – valoarea pieței pe țări

În ceea ce privește țările care au investit în produsele destinate protecției culturilor, România a înregistrat creșterea cea mai dinamică, urmată de Rusia și Ucraina care au crescut foarte intens.

Astfel, pe primul loc se situează România  cu cea mai dinamică creştere de 31%, urmată de Rusia cu 20% , de Marea Britanie şi Ucraina cu 14%, de Polonia cu 7% şi Spania cu 6% .

*Tendințele pieței de pesticide din Europa Centrală

România a câștigat poziția a doua din regiune având creșterea cea mai dinamică respectiv o rată  medie de creștere anuală de 31%.

*Tendințele suprafețelor cultivate pe culturi din România

Analizând evoluția suprafețelor cultivate în România cu principalele culturi, începând cu anul 2008 și până în anul 2017, putem observa  că la culturile oleaginoase s-a realizat o creştere însemnată. Suprafața cultivată cu soia a înregistrat o creştere de 20%, rapiță a înregistrat o evoluție de 9%, în timp ce suprafața ocupată de cultura de floarea soarelui a avut o creștere de 7%.

La cereale suprafața cultivată cu cereale a înregistrat o scădere de -1%, suprafața cultivată cu porumb a înregistrat un regres de -1%, în timp ce la cartof avem un deficit de -3%.

*Tendințele pieței de pesticide din România pe culturi şi suprafețele tratate

La nivel naţional, toate cele trei segmente au crescut semnificativ.

Creşterea a fost mai intensă la insecticide cu o rată de 24%, urmată de fungicide cu 23%, erbicidele ocupând locul 3 cu 11%.

Studiul prezentat  în cadrul evenimentului AIPROM şi-a propus să evalueze tendințele pieței de pesticide din România în oglinda tendințelor globale și europene. Este relevantă evoluţia pe unele segmente, dar şi regresul pe altele, ceea ce demonstrează că putem anticipa riscurile și evident, să identificăm oportunitățile, oferind informații valoroase, superioare și un solid fundament în  planificarea strategiilor pornind de la aceste tendinţe ale pieţei”, a precizat  liderul companiei Bartok Bela.