Testarea produselor cosmetice pe animale: deputații europeni solicită interzicerea în întreaga lume

UE ar trebui să lanseze un demers diplomatic pentru o interdicție la nivel mondial privind testarea produselor cosmetice pe animale înainte de 2023, a cerut la începutul lunii mai Parlamentul European.

În cadrul UE, vânzarea tuturor produselor cosmetice testate pe animale a fost interzisă din 2013.

Deputații europeni subliniază că acest lucru nu a împiedicat industria produselor cosmetice din UE să înflorească și să ofere aproximativ două milioane de locuri de muncă. Cu toate acestea, în jur de 80% din țările din întreaga lume încă permit testarea animalelor și comercializarea produselor cosmetice testate pe animale. De asemenea, deputații europeni observă că există lacune în sistemul UE, deoarece unele produse cosmetice sunt testate pe animale în afara UE înainte de a fi testate din nou în UE prin metode alternative și plasate pe piața UE.

De asemenea, aceștia remarcă faptul că majoritatea ingredientelor din produsele cosmetice sunt, de asemenea, utilizate în multe alte produse, cum ar fi produsele farmaceutice, detergenții sau alimentele și, prin urmare, pot fi testate pe animale în conformitate cu legi diferite.

Lipsa datelor fiabile privind produsele cosmetice testate pe animale și apoi importate în UE rămâne, de asemenea, o problemă serioasă, spun ei. De asemenea, UE ar trebui să se asigure că niciun produs introdus pe piața sa nu a fost testat pe animale dintr-o țară terță, mai adaugă aceștia.

Rezoluția fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 620 de voturi pentru, 14 și 18 abțineri.