Timac Agro – o afacere solidă, aflată în expansiune

Timac Agro România, membră a grupului francez Roullier, a împlinit 11 ani de activitate. Cu acest prilej, compania a organizat o întâlnire cu colegii și partenerii. Adrian Drăgan, CEO Timac Agro România, Republica Moldova și Ucraina, a vorbit despre oportunitățile din sectorul agro-alimentar românesc.

“România continuă să obţină recolte din ce în ce mai mari în fieca­re an. Deşi valoarea adăugată brută la hectar a continuat să crească până la 600 euro, astăzi, agricultura continuă să deţină 25% din forţa de muncă din ţară şi să contribuie cu 4,8% în PIB. Dacă acestor indicatori le adăugăm şi PIB/locuitor, vedem imediat că România nu se situează printre ţările fruntaşe din Europa, deşi are un potenţial foarte mare. O analiză succintă a balanţei comerciale este de natu­ră să ne inspire imediat oportunităţile de dezvoltare şi unde fiecare agricultor ar putea contribui”, a spus Adrian Drăgan.

“Unii fermieri ar putea să decidă să aplice o tehnologie intensivă pe terenurile lucrate, alţii să se lanseze pe culturi de nişă cu o valoare adăugată mai mare. O astfel de cultură, care este în plină dezvoltare în UE, este şi cultura biologică sau ecologică. Timac dispune astăzi de o gamă completă de fertilizanţi şi biostimulatori certificaţi pentru agricultu­ra biologică. Practica economică ne arată că productivitatea cea mai mare nu se obţine din agricultură, această ramură fiind insuficientă pentru a avea o ţară dezvoltată. Productivitate mai mare se obţine dacă producem produse alimentare finite şi nu ma­terii prime.

Mulţi dintre dumneavoastră aveţi astăzi capitalurile necesare să treceţi la alt nivel, să vă uniţi eforturile şi să creaţi companii care să producă şi să exporte produse cu valoare adaugată mai mare”, a punctat în finalul intervenției Adrian Drăgan.