Toţi fermierii au câştigat cu hibrizii de floarea-soarelui de la Saaten-Union

În data de 25 septembrie, într-un cadru select, în incinta Hotelului Radisson Blue din Capitală, compania Saaten-Union a făcut publice rezultatele finale ale competiției “Liga Campionilor la floarea-soarelui” și i-a premiat fermierii care au participat.

 În deschiderea evenimentului, Mihai Mirițescudirectorul general al Saaten-Union, a subliniat importanţa parteneriatului cu fermierii. ”Noi, ca și companie, am învățat de la acești colegi fermieri cum se dezvoltă plantele în sistemele lor tehnologice. Cei care au participat la evenimentul din câmp au văzut tehnologiile şi modul în care se pot obține producții mari. Fiecare dintre noi am avut ceva de învățat. Este un eveniment principal la cultura de floarea-soarelui, al doilea de acest gen al companiei noastre, iniţiat împreună cu BASF, și cu siguranţă nu va fi ultimul. Am început deja proiectul la cultura de rapiță pentru anul 2018”, a spus Mihai Mirițescu.

Marius Crețudirectorul comercial al Saaten-Union, a trecut în revistă tehnologiile aplicate de cei opt fermieri înscriși în Liga Campionilor la floarea-soarelui.

 “Aşa cum aţi putut obseva, tehnologia a făcut diferenţa, iar parteneriatul cu BASF a asigurat dezvoltarea unor culturi de top. Folosind hibrizii Saaten Union, producţiile mari şi de calitate sunt garantate!”, a precizat Marius Creţu pentru invitaţii prezenţi.

Mihaela Radudirectorul de marketing al Saaten-Union, a prezentat scopul competițiilor inițiate de companie.

”Saaten-Union a reușit ca împreună cu Rapool și BASF să aducă agricultura la un alt nivel prin ajutorul fermierilor, prin puterea exemplului. Arătăm că hibrizii sunt buni, au rezistență, sunt pretabili, iar fermierii, în câmp, în realitate arată ce se poate face. Nu este suficient să arătăm doar grafice şi cataloage cu producții frumoase. Noi am demonstrat, cu ajutorul fermierilor, că avem produse bune care pot face performanţă şi profituri frumoase”, a spus Mihaela Radu.

La rândul său, Viorel Dincă, product manager la cultura de floarea soarelui, a punctat performanţa hibrizilor înscrişi în competiţie.

“Am demonstrat încă o dată că genetica noastră este una performantă. Îi mulţumesc colegei mele Mihaela Radu pentru acest concept, unic pe piaţa agricolă din România. Ideea îi aparţine ei, proiectul fiind lansat în premieră anul trecut la cultura de rapiţă. Fermierii au putut constata că folosind tehnologii diferite şi rezultatele alternează. Aceste competiţii reprezintă o experienţă utilă pentru noi toţi”, a adăugat Viorel Dincă la finalul expunerii sale.

În cadrul prezentării s-au enumerat caracteristicile generale ale hibrizilor de floarea-soarelui din portofoliul Saaten-Union: gradul ridicat de autofertilitate pe calatidiu de 70-80%, atunci când entomofauna are o activitate redusă, rezistenţă genetică la toate rasele de mană existente în România, toleranţă foarte mare la principalele boli ale florii soarelui (Sclerotinia, Phoma şi Phomopsis), adaptabilitate foarte mare la tehnologiile intensive, potenţial de producţie ridicat, o bună stabilitate a producţiilor şi, nu în ultimul rând, o pretabilitate foarte bună la recoltatul mecanizat.

La rândul său, Alina Folea, reprezentat vanzări BASF, a amintit importanţa tratamentelor de erbicidare din cultura de floarea-soarelui, subliniind eficacitatea deosebită a produsului Pulsar Plus, un erbicid creat special pentru hibrizii Clearfield Plus.

După prezentarea tehnologiilor aplicate şi a costurilor de producţie, au fost anunțate rezultatele finale ale competiţiei.

Locul 1 a revenit, pe baza calculelor și a profitului obținut, fermierului Mihai Dobrică, cel care a mizat pe hibridul Marquesa CL și a reușit să aibă un profit net de 2.530,60 de lei, la o producție de3.609 kg/ha. Recompensa primită de fermier a fost un cec în valoare de 1500 euro din partea companiei Saaten-Union.

Dragoș Marinescu de la ferma Dra&Cor a obținut premiul al doilea, cultivând hibridul de floarea-soarelui Puntasol CL, cu o producție de 3.517 kg/ha și un profit de 2.298,20 de lei pe hectar. Pentru această performanţă Dragoș Marinescu a primit 1.000 de euro de la organizatori.

Locul trei i-a revenit lui Claudiu Iliuță de la ferma Ildu, care a avut o producție înregistrată de3.052 kg/ha cu hibridul Puntasol CL şi un profit de 2.157,20 de lei pe hectar. Premiul încasat de fermier a fost de 500 de euro.