Turcia exportă ouă în Uniunea Europeană

Turcia a început să exporte ouă în România şi în alte state U.E., după ce piața europeană a fost afectată în această vară de scandalul contaminării ouălor cu substanţa toxică denumită fipronil. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

În iulie, retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, al doilea mare exportator de păsări, după SUA. Producţia de ouă în Europa a scăzut în urma contaminării ouălor cu fipronil. Până acum, cei mai afectaţi sunt producătorii de produse de patiserie.

De asemenea, Turcia a început să exporte ouă în Iran, unde multe păsări au fost sacrificate din cauza epidemiei de gripă aviară. A fost semnat un contract ce prevede livrarea a 50.000 de tone de ouă, iar vânzările vor continua gradual în următoarele şase luni.

Turcia a produs anul trecut 19,5 miliarde de ouă, în timp ce exporturile au crescut cu 30% comparativ cu 2016, generând 377 milioane de dolari. Majoritatea exporturilor s-a dus către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi UE. Cel mai important eveniment a fost reluarea vânzărilor către unele state din UE, inclusiv Grecia, Spania şi România.