Ucraina, importuri mari de fructe și pește de mare din S.U.A

În 2017, exporturile de pește și fructe de mare din SUA spre Ucraina au crescut cu aproape 42%, cu o perspectivă optimistă pentru 2018. Consumul ucrainean continuă să se redreseze după o criză prelungită care a urmat turbulențelor politice și economice din 2013 până în 2015. De asemenea, Ucraina a diversificat importurile din SUA cu merlan de Alaska devenind cel de-al treilea produs importat după tradiționalul merluciu și icrele de somon. Importurile de merlan aproape că s-au triplat în 2017. Produsele cu valoare adăugată mare au un potențial de vânzări bun în viitor, în ciuda volumului scăzut al vânzărilor în prezent.

Statele Unite au rămas al treilea furnizor de fructe de mare în Ucraina în 2017, după Norvegia și Islanda.

Pescarii americani au reușit să satisfacă cererea de fructe de mare tradiționale consumate în Ucraina. Merluciul, somonul, merlanul și icrele de somon sunt foarte cunoscute consumatorilor ucraineni încă din epoca sovietică. Cererea pentru aceste produse a fost stabilită atunci când aceste produse proveneau din Orientul Îndepărtat și din Rusia de Nord. În ultimii ani furnizorii din S.U.A au construit consumatori loiali oferind rapoarte excelente de preț/calitate. Din anul 2016, importurile de produse din fructe de mare din Rusia au devenit din punct de vedere legal imposibile din cauza sancțiunilor introduse de guvernul ucrainean.

În 2017, Ucraina a importat produse din pește și fructe de mare din S.U.A., în valoare totală de aproape 59 milioane de dolari. Acestea nu ating nivelul record de 105 milioane de dolari din 2013, dar sunt cu 42% mai mari decât în 2016.