UE aderă la Actul de la Geneva din Acordul de la Lisabona pentru a proteja mai bine IG

În data de 27 iulie 2018, Comisia Europeană a înaintat o recomandare pentru ca UE să adere la Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind protecția indicațiilor geografice (GI).

Acordul de la Lisabona din 1958 este un tratat administrat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO) și oferă o modalitate de a asigura protecția denumirilor de origine (AO) printr-o singură înregistrare. În mai 2015, acordul a fost modificat prin „Actul de la Geneva”, care și-a extins domeniul de aplicare dincolo de AO la toate indicațiile geografice și a permis aderarea unor organizații internaționale precum UE.

Acordul de la Lisabona are în prezent 28 de membri *, dintre care 7 state membre ale UE. Odată cu aderarea la UE, va permite protecția rapidă, la nivel înalt și nedeterminată a indicațiilor geografice europene în toate părțile actuale și viitoare care aparțin Actului de la Geneva.

Indicațiile geografice (IG) desemnează un produs originar dintr-o anumită zonă geografică. În plus, calitatea sau caracteristicile sale sunt în esență legate de originea geografică, inclusiv factorii naturali și umani. Prin urmare, o indicație geografică poate fi utilizată numai de către producătorii localizați în zona desemnată.

IG-urile împuternicesc, de asemenea, comunitățile locale, care pot continua să-și comercializeze produsele, fără să se teamă de deplasări prin producția mondială în masă. Prin crearea unor piețe de nișă pentru produsele reputate ale comunităților locale și interzicerea altora de a profita de reputația produselor, GI-urile servesc, de asemenea, pentru a distinge și întări contribuțiile culturale și a recompensa creativitatea cunoștințelor tradiționale.

Comisia va pregăti acum o recomandare adresată Consiliului că UE ar trebui să adere la Actul de la Geneva, pentru a putea profita pe deplin de sistemul revizuit de la Lisabona.