UE este un exportator net de carne de pasăre ca volum, dar nu ca valoare

Europarlamentarul Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare pe tema competitivității scăzute în sectorul cărnii de pasăre din UE.

În cadrul ședinței anuale a Asociației procesatorilor de carne de pasăre și a comerțului cu carne de pasăre din țările UE a fost semnalat faptul că sectorul cărnii de pasăre din Uniunea Europeană trebuie să vină cu produse cu valoarea adăugată pentru a putea fi competitiv la nivel mondial.
În continuare, la nivel european există un dezechilibru major între export și import în acest sector. Astfel, importurile generează costuri de aproximativ 2,33 EUR per kg în timp ce exporturile din Uniune generează venituri de doar 1,37 EUR per kilogram. Se impune așadar exportul unor produse de înaltă calitate pentru a reduce aceste decalaje. Reprezentanții acestui sector trebuie să înțeleagă necesitatea obținerii și promovării unor produse de o calitate superioară pentru a putea obține valoare adăugată.

Comisarul European pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, în răspunsul transmis a menționat faptul că sectorul cărnii de pasăre poate beneficia de politica UE în domeniul promovării și informării, cu scopul de a contribui la deschiderea sau extinderea piețelor și la mărirea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor în legătură cu calitatea produselor europene.

Diferența de valoare unitară între produsele importate și exportate derivate din păsări de curte rezultă din simplul fapt că UE importă produse cu valoare ridicată (în principal piept și bucăți de păsări de curte preparate) și exportă în principal carne nedezosată și carcase, care au o valoare inferioară. Compoziția produselor importate și exportate de UE este influențată de preferințele consumatorilor, atât din UE, cât și din țările terțe.
În 2016, UE a exportat 1,62 milioane de tone de carne de pasăre în valoare de 1,95 de miliarde EUR și a importat 902 000 tone în valoare de 2,2 miliarde EUR. Prin urmare, UE este un exportator net de carne de pasăre ca volum, dar nu ca valoare.
Comisia a aprobat recent noi programe de promovare a sectorului agroalimentar al UE. Acestea includ programe pentru sectorul cărnii de pasăre.”