UE – Islanda: continuarea liberalizării comerțului cu alimente și produse agricole

Trei acorduri semnate în septembrie 2015 vor intra în vigoare, începând cu data de 1 mai a.c., oferind un acces mai mare pe piață, dar și o protecție a produselor agroalimentare din Uniunea Europeană în Islanda.

Acordurile vor permite accesul pe piața islandeză a taxelor vamale pentru mai mult de 95% din produsele agroalimentare din Uniunea Europeană și vor oferi protecție pentru 1.150 de denumiri ale produselor, care sunt înregistrate ca indicații geografice ale UE.

Înainte de intrarea în vigoare a acordurilor, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat:

„Salutăm acest acord care oferă acces substanțial la piețe și protecția produselor agricole agroalimentare din Islanda, dar şi comerțul cu Mexic, care este, de asemenea, important pentru exportatorii noștri de alimente și băuturi. Valoarea acumulată a acestor acorduri este clară: fiecare miliard de euro din exporturile de produse agroalimentare sprijină 2.100 de locuri de muncă în Uniunea Europeană, adesea în zonele rurale unde sunt foarte necesare”.

Accesul îmbunătățit pe piață acoperă marea majoritate a produselor agricole din UE, inclusiv carnea de vită, carnea de porc, păsările de curte și brânza, pentru care cotele au crescut substanțial ca urmare a acordului. Noile concesii iau forma unor linii tarifare complet liberalizate și reduceri ale taxelor. De partea sa, UE a majorat sau a stabilit cote pentru multe produse agricole din Islanda, inclusiv pentru produsele tipice lactate din Islanda.

Principalele exporturi ale Uniunii Europene către Islanda includ cafea, diverse fructe și legume, ciocolată și produse alimentare preparate, cum ar fi pizza și quiche. Principalele importuri ale Uniunii Europene din Islanda includ algele marine și alte alge, carne de oaie, preparate alimentare diverse, piei şi piei cu blană. Produsele alimentare prelucrate vor beneficia de liberalizare pentru exporturi de peste 27 de milioane de euro din UE în Islanda, în fiecare an. Doar trei categorii sunt excluse de la liberalizarea alimentelor prelucrate din cauza producției existente în Islanda: iaurturi aromate și produse similare, înghețată și anumite preparate alimentare.

Odată cu intrarea în vigoare a acordului din 2015, la 1 mai 2018, ambele părți pot începe un nou ciclu de negocieri privind liberalizarea comerțului cu produse agricole.