Umbra optimă pentru cacao

Consumul de ciocolată este în creștere în întreaga lume. Cu toate acestea, fermierii de cacao, cei mai mulți dintre cei mici, trebuie să facă față plantațiilor îmbătrânite, scăderii fertilității solului, creșterii ratelor dăunătorilor, bolilor și consecințelor schimbărilor climatice. În consecință, cand vine vorba de cacao ar trebui să ne gândim la ea ca o raritate în viitorul apropiat.

Produceri stabile datorită sistemelor agricole durabile

Cercetătorii din cadrul grupului Agroecosystems sustenabil de la ETH Zurich urmăresc să găsească soluții pentru aceste probleme. „Scopul nostru este de a dezvolta sisteme agricole durabile care să mențină sau, în mod ideal, chiar să crească producția agricolă pe termen lung și să ofere cât mai multe servicii ecosistemice”, explică Johan Six, șeful grupului. Printre altele, serviciile ecosistemice includ menținerea biodiversității florei și a faunei și menținerea carbonului din aer în soluri și biomasă, care ar trebui să contribuie la atenuarea schimbărilor climatice.

Sistemele agro-forestiere dețin promisiunea cultivării durabile de cacao. Din punct de vedere istoric, aceasta a fost cultivată sub umbra altor copaci, dar aceste sisteme au fost înlocuite treptat cu monoculturi cu randament mai ridicat.

Astăzi, se fac încercări de a se întoarce la cultivarea cacauei sub baldachinul copacilor mai mari. Motivul din spatele acestui lucru este că această umbră ar putea proteja planta de prea mult soare, va regla temperatura și umiditatea, va oferi un habitat pentru animale și plante și va ține sub control organismele dăunătoare. Arborii de umbră ar putea, de asemenea, menține fertilitatea solului și ar putea absorbi carbonul din atmosferă.

Cu toate acestea, ei pot concura, de asemenea, cu plantele de cacao pentru lumină și substanțe nutritive, reducând astfel randamentul. Cercetările care investighează dacă beneficiile copacilor de umbră depășesc costurile lor au fost rareori efectuate până în prezent; nu există studii care să evalueze toate costurile și beneficiile împreună într-un singur studiu pentru a elabora recomandări specifice pentru un grad optim de umbră.

Eco-prietenos = mai stabil

În ansamblu, includerea copacilor în câmpurile de cacao a avut un efect preponderent pozitiv asupra serviciilor ecosistemice, deși cercetătorii subliniază faptul că nici cel mai bun agro ecosistem nu poate înlocui serviciile ecosistemelor furnizate de ecosistemele naturale atunci când vine vorba, de exemplu, de fixarea carbonului și de biodiversitate.