Un nou produs Romvac: ROM-AGROBIOFERTIL NP, îngrășământ biologic pe bază de culturi bacteriene

Biofertilizatorii ROMVAC sunt o alternativă ecologică pentru îmbogăţirea nutritivă a solului, în vederea asigurării unui spor de producţie plantelor cultivate.

În culturi, plantele au nevoie de substanţe necesare creşterii, cea mai importantă fiind azotul, utilizat în producţia de clorofilă, aminoacizi, proteine etc.. Acesta poate fi absorbit din aer şi fertilizatori chimici (forme greu asimilabile) sau din sol. Bacteriile biofertilizatoare din sol asigură compuşi potriviţi dezvoltării plantelor, fără riscul poluării mediului înconjurător (soluri şi ape). Acestea folosesc materia organică din sol ca material energetic și pentru construirea corpului lor.

 

ROM-AGROBIOFERTIL NP este un îngrășământ biologic ce conţine trei culturi bacteriene

Azospirillium lipoferum metabolizează o largă varietate de materiale organice existente în sol (celuloză, hemiceluloză, lignină, xiloză), pe baza cărora se multiplică și colonizează rădăcinile plantelor fixând în mod asociativ azotul.

Azotobacter chroococcum fixează azotul atmosferic pe baza resurselor energetice existente în sol, metabolizează fosfații, asimilează și valorifică exudatele radiculare, contracarând microorganismele patogene din sol.

Ambele bacterii furnizează azot, factori de creștere și fitohormoni, având acțiune biostimulatoare asupra tuturor plantelor de cultură.

Efectul stimulator nu este doar o consecință a fixării azotului, ci și a sintezei de compuși antibacterieni, antifungici și stimulatori de creștere (auxine, gibereline, citochinine, siderofori și fitohormoni).

Bacillus megaterium descompune detritusul, transformă fosfații insolubili din sol, în forme solubile, ușor asimilabile de către plante. Furnizează fosfor și acizi organici (lactic, glutamic, succinic, propionic) și enzime, având acțiune biostimulatoare asupra plantelor.

Prin acțiunea sinergică a celor trei componente bacteriene asupra descompunerii fosfaților și azotaților anorganici din sol, administrarea repetată a produsului contribuie la însănătoșirea solului prin curățarea acestuia de îngrășămintele chimice și obținerea unor culturi BIO.

 

Recomandări privind administrarea corectă

Pentru obținerea unor sporuri de producție se recomandă minim două administrări pentru fiecare lot de cultură.

Prima administrare, atât la culturile de toamnă (cereale, rapiță etc.), cât și la cele de primăvară (porumb, sfeclă, cartof, legume etc.) se va efectua înainte de însămânțare pe patul germinativ. Pentru o mai bună difuzare a bacteriilor în sol, se recomandă încorporarea. Această primă administrare înainte de însămânțare favorizează o mai bună răsărire și obținerea unor plante mai viguroase și mai rezistente.

A doua administrare se va efectua în culturile mari după răsărire.

La plantațiile de legume, prima administrare se va efectua înaintea plantării, iar a doua după prinderea răsadurilor.

 

Mod de administrare

Suprafața terenului

TULPINA BACTERIANĂ

Total cantitate biofertilizator Cantitate apă
Azospirillium lipoferum Azotobacter chroococcum Bacillus megaterium
10 m2  5 ml 5 ml 5 ml 15 ml 0,5-1 litru
100 m2 

(1 ar)

50 ml 50 ml 50 ml 150 ml 5-10 litri
1.000 m2 

(10 ari)

500 ml 500 ml 500 ml 1,5 litri 50-80 litri
10.000 m2 (1ha) 5 litri 5 litri 5 litri 15 litri 300-500 litri

 

Avantaje utilizării produsului ROM-AGROBIOFERTIL NP:

– costuri mai mici faţă de costurile fertilizării chimice

– administrarea se realizează prin pulverizare pe sol, cu utilajele uzuale din dotarea fermelor agricole – agregate de erbicidat, aspersoare etc.

– aplicabil la toate culturile.

În urma utilizării produsului Rom-Agrobiofertil NP în culturi de cereale, oleaginoase şi legume s-au obţinut creşteri procentuale situate în intervalul 3% (legume) – 35% (floarea-soarelui), faţă de culturile netratate.

 

Autori:

Ing. Tudor Florin

Dr. Gabriela Băncilă

Dr. Levandovschi Nicolae

Romvac Company S.A.