Untișorul, cu denumire ştiinţifică -Ranunculus ficaria, cunoscut şi ca sălăţică sau grâușor este o plantă mică erbacee perenă, cu o înălţime maximă de 30 cm. Face parte din familia ranunculaceelor. Frunzele, groase și lucioase, au formă de inimă și se consumă ca salată. La baza acestor frunze se găsesc niște bulbi care seamănă cu boabele de grâu. Florile, galbene și strălucitoare, apar primăvara, în lunile aprilie și mai. Untișorul poate fi găsit în tufărișuri, la marginea pădurilor, în liziere, pe soluri înţelenite – de la câmpie și până la munte.
Primăvara este anotimpul perfect pentru o cură de detoxifiere a organismului. Pământul se umple de verdeață, de plante cu proprietăți mai mult sau mai puțin cunoscute, iar oamenii simt nevoia să renunțe la carnea de porc grea consumată pe timp de iarnă, la alimentele sărace în vitamine, și să facă o cură cu plante bogate în vitamine, fibre, nutrienți. Una din cele mai puțin cunoscute plante pentru beneficiile sale terapeutice care înflorește primăvara este untișorul. Untișorul are floarea de culoarea galbenă și, ca și leurda, este o plantă de care oamenii se pot bucura îndeosebi în lunile martie și aprilie.
Untișorul este bogat în tanin, săruri minerale și ficarina, în acid ficaric și în vitamina C și E, în Calciu, potasiu și fibre. Cu alte cuvinte, este un aliment și un remediu ideal pentru multe afecțiuni. Oamenii folosesc untișorul de sute de ani în mâncare, îndeosebi sub formă de salată. Frunzele de untișor sunt oferite copiilor pentru a fi feriți de boli, pentru conținutul bogat în vitamine și minerale.
Untișorul este recomandat pentru persoanele care suferă de varice, hemoroizi, alergii și acnee. Planta are proprietăți puternice antiinflamatoare și laxative, stimulând secreția gastrică și reducând sensibilitatea alergică. Are de asemenea proprietatea de a preveni agravarea problemelor și afecțiunilor respiratorii. O cură cu frunze de untișor tonifiază pereții capilari și stimulează circulația venoasă. Petalele florilor sunt folosite în curățarea dinților. Partea aeriană a plantei are valoare medicinală relativă.Valoare medicinală are, cu adevărat, rădăcina acestei plante din care se pot obţine următoarele preparate: unguente, supozitoare, extracte,tincturi, dar și o infuzie pentru băi.
Untișorul are virtuţi analgezice, descongestionante, revitalizante. Extractul din această plantă este valoros pentru terapii medicinale externe – afecţiuni ale pielii, răni, ulceraţii, hemoroizi. Se folosește, de asemenea, în avitaminoze, mai ales în caz de scorbut.
Frunzele proaspete se consumă sub formă de salată. Untișorul se consuma până la momentul înfloririi, după care este ideal pentru uz extern, sub forma de unguent, tinctură sau cataplasme.