Utilizarea plantelor potrivite poate reduce poluarea interioară și poate economisi energie

Persoanele din țările industrializate își petrec mai mult de 80% din viața lor în interior, în clădiri cu aer condiționat. Aceste structuri necesită mai puțină energie pentru încălzire, ventilare și aer condiționat, dar pot fi periculoase pentru sănătatea umană dacă gazele potențial toxice, inclusiv monoxidul de carbon, ozonul și compușii organici volatili din surse cum ar fi mobilierul, vopselele, covoarele, și echipamente de birou se acumulează. Plantele absoarb toxinele și pot îmbunătăți calitatea aerului din interior, dar surprinzător de puțini știu ce plante sunt cele mai bune pentru locul de muncă și cum putem face plantele să funcționeze mai bine în interior.

Într-o analiză publicată în 19 aprilie în Tendințe în Știința Plantelor, Frederico Brilli, un fiziolog de plante de la Institutul Național pentru Cercetare al Italiei – Institutul pentru Protecția Durabilă a Plantelor, și colegii au concluzionat că o mai bună cunoaștere a fiziologiei plantelor, cu integrarea tehnologiilor de curățare a aerului controlate de senzori ar putea îmbunătăți calitatea aerului din interior într-un mod rentabil și durabil.

Plantele îmbunătățesc calitatea aerului prin mai multe mecanisme: absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen prin fotosinteză și pot absorbi pasiv poluanții pe suprafețele exterioare ale frunzelor și pe sistemul rădăcină-sol. Plantele nu sunt utilizate pentru abilitățile lor de purificare a aerului, ci pentru aspectul și capacitatea lor de a supraviețui în timp, ce necesită puțină întreținere.

„Pentru majoritatea dintre noi, plantele sunt doar un element decorativ, ceva estetic, dar ele sunt și altceva”, spune Brilli.