Virușii preferă zonele cultivate

Agricultura are o influență considerabilă asupra distribuției și prevalenței virușilor de plante în mediu. În zonele cultivate, infecțiile virale sunt semnificativ mai frecvente decât în zonele naturale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință internaționali din Camargue (Franța) și din regiunea Western Cape (Africa de Sud). Rezultatele studiului au fost publicate în ianuarie în The ISME Journal.

Acest studiu arată, de asemenea, că „zonele naturale”, încă neexplorate în ceea ce privește biodiversitatea microorganismelor, conțin un număr mare de viruși.

„Zonele adiacente terenurilor agricole ar putea să ne permită să înțelegem mai bine aparția bolilor plantelor”, explică Philippe Roumagnac, cercetător în virologia plantelor la CIRAD.

Explorarea diversității virușilor de plante și înțelegerea apariției acestora

Deși 50% din bolile plantelor emergente sunt virale, cunoașterea diversității virușilor de plante este încă neexplorată suficient. În mod oficial, până în prezent, au fost caracterizate și taxonomic atribuite aproximativ 1.400 de specii de viruși de plante. Această cifră este, probabil, cu mult sub adevărata diversitate a virușilor de plante, după cum arată evoluțiile recente ale ecosistemelor terestre și marine. În plus, acest număr este, fără îndoială, distorsionat pe două nivele. În primul rând, descrierea virusurilor a fost efectuată aproape exclusiv pe baza unui număr foarte mic de specii de plante cultivate și, în al doilea rând, majoritatea virusurilor au fost caracterizate numai în urma apariției simptomelor în gazdele lor.

„Cunoștințele noastre despre lumea virușilor de plante rămân, prin urmare, extrem de parțiale din punctul de vedere al diversității, dar și din punctul de vedere al distribuției la nivel agroecosisteme”, spune Denis Filloux, cercetător în virologia plantelor la CIRAD. „Această lipsă de cunoștințe reprezintă un obstacol în calea înțelegerii funcționării globale a agroecosistemelor și a definirii și cuantificării factorilor de risc în apariția noilor boli virale ale plantelor sau în elaborarea strategiilor de combatere a acestor boli”.

Majoritatea virușilor care rămân să fie identificați se găsesc în zone cu activitate umană mică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*