Virusul Pestei Porcine Africane depistat la un porc mistreț, găsit mort pe un fond de vânătoare din județul Botoșani

După ce în urma cu 3 zile, virusul Pestei Porcine Africane a fost depistat la porcii mistreți de pe un fond de vânătoare din județul Bistrița-Năsăud, şi în judeţul Botoşani a fost găsit un porc mistreţ mort infestat cu acest virus.

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistreț, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ 3 km de limita de frontieră cu Ucraina.

Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.

Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, care în data de 20 ianuarie, a confirmat suspiciunea.

Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit  pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zonei afectate.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informați să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.