Ministrul Florin-Ionuț BARBU a efectuat la sfarșitul , o vizită de lucru la trei obiective de investiții din județul Brăila: stația de repompare SRPA Spiru Haret, o fermă de procesare lucernă și o fermă de vaci de lapte.
„Astăzi, explorând zona Brăilei – inima agricolă a României, am găsit inspirație și inovație în prelucrarea lucernei, vitalitate în stațiile de irigare, dăruire și pasiune în fermele de vaci de lapte. Fiecare vizită a fost o dovadă a pasiunii și ambiției fermierilor români, modelând însăși esența moștenirii agricole a națiunii noastre. Aceste momente sunt o dovadă a impactului pe care fermierii noștri îl au asupra dezvoltării economice, prin cultivarea pământurilor noastre, implicarea comunităților și valorificarea producțiilor obținute. Avem datoria să onorăm truda acestor oameni, să le hrănim aspirațiile și să cultivăm un viitor în care sustenabilitatea și prosperitatea se împletesc ducând către performanța agriculturii României pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Stația SRPA Spiru HARET a fost proiectată să asigure apa necesară pentru irigarea unei suprafețe de 203.104 hectare de teren arabil, dintre care 137.000 ha se află pe raza judeţului Brăila și alimentează 3 amenajări de irigații: BH Călmățui, Ianca Surdila Greci și Grădiștea Făurei Jirlău.
Ministrul a verificat la fața locului stadiul lucrărilor de reabilitare și a susținut importanța menținerii unui ritm susținut, astfel încât obiectivul de investiții să fie finalizat la termenul prevăzut. În acest context, ministrul a subliniat că accelerarea investițiilor în infrastructura de irigații este esențială pentru asigurarea stabilității producțiilor agricole și o dezvoltare sustenabilă a agriculturii locale. Investiția are o valoare totală de 247.710.437 lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 2026. În urma realizării lucrărilor de reabilitare, va putea fi irigată o suprafață de 20.670 ha. Toate stațiile de repompare vor fi dotate cu sisteme de automatizare, vor fi reabilitate două agregate de pompare, 27 de construcții hidrotehnice, precum și o rețea de canale de aducțiune și distribuție.
A doua oprire a ministrului Florin BARBU a fost la o fermă de colectare, procesare, depozitare și comercializare lucernă din zona Însurăței-Dropia, județul Brăila. Ministrul a discutat cu proprietarul fermei, a ascultat povestea companiei și planurile de viitor ale acestuia. În urmă cu doi ani, fermierul a pus bazele unei fabrici de deshidratare a fânului de lucernă, cu o capacitate de producţie de 25.000-45.000 tone/an, valoarea totală a investiției ridicându-se la 3,6 milioane de euro, din care 1,8 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă, investiția fiind realizată pe terenul deținut de societate. Obiectivul de investiții a fost finalizat cu ajutorul fondurilor europene, accesate prin sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Proiectul prevede achiziția a 85% din lucernă de la fermierii din zonele învecinate care o cultivă, iar antreprenorul asigură sămânța și inputurile fermierilor cu care colaborează. Având în vedere că o mare parte din cantitatea de lucernă produsă și procesată este livrată către export, fermierul urmărește construirea unei fabrici de nutrețuri combinate care să deservească 50% capacități proprii de creștere a animalelor, cât și fermieri care activează în sectorul zootehnic. În acest context, ministrul a afirmat că prin PNS se dorește finanțarea achiziției de animale, fapt ce va contribui la dezvoltarea și modernizarea zootehniei în România.
Al treilea obiectiv vizitat de ministrul Florin Barbu în județul Brăila a fost ferma de vaci de lapte înființată în anul 2000 de familia Ardeleanu. Aceștia și-au crescut treptat efectivele de bovine, ajungând în acest moment la 1000 de capete, cu o capacitate de procesare de 12.000 de litri și reușesc să integreze producția vegetală în zootehnie, 90% din furaje fiind produse pe cele 1.600 de hectare de teren agricol. Proprietarii și-au propus extinderea și dezvoltarea fermei, iar în acest sens au depus două proiecte pentru intervențiile DR 20 „Investiții în sectorul zootehnic” și DR 22 „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”din cadrul PS PAC. Ministrul a apreciat performanța fermei și a îndemnat proprietarii să continue să dezvolte și să investească în fermă pentru a aduce plus valoare produselor românești.
Ministrul a fost însoțit de secretarul de stat Sorin Moise, directorul general al ANIF, Cornel Popa, precum și de reprezentanți ai autorităților publice de la nivel local.