Vizita oficială în județele Ialomița și Constanța a ministrului agriculturii și a ambasadorului statului Israel

Miercuri, 8 mai 2024, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, împreună cu omologul său din Israel Avi Dichter, însoțit de o delegație condusă de E.S. Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București au efectuat o vizită de lucru în teren la obiective de investiții din județele Ialomița și Constanța. 

Primul obiectiv vizitat a fost Stația de pompare și repompare de la Fetești SPP 1, care face parte din Amenajarea de irigații Pietroiu Ștefan cel Mare, fiind localizată pe raza teritorială a județului Ialomița. Alimentarea cu apă a stației se face prin infrastructura principală de îmbunătățiri funciare (canal CD1) administrată și reabilitată de către ANIF prin Programul Național de Reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România.

În urma accesării fondurilor nerambursabile, prin măsura 125, puse la dispoziție de MADR, stația a fost reabilitată în întregime în anul 2015, permițând astfel irigarea unei suprafețe de 2429 ha.

Amenajarea Pietroiu Ștefan cel Mare cuprinde cinci stații de pompare și repompare a apei și cinci canale de aducțiune și are o suprafață totală de 52.428 ha, din care 21.992 ha pe raza județului Călărași. Din suprafața totală a amenajării, 52.233 ha sunt declarate viabile, iar prin două lucrări de investiții demarate se are în vedere reabilitarea întregii suprafețe amenajate.

În cadrul acestei vizite a fost prezent un fermier benficiar al Programului de reabilitare cu ajutorul căruia acesta reușește să irige o suprafață de 4000 de hectare, cultură mare. Suprafața este deservită de 24 de echipamente de irigat de tip pivot și liniare. 

Celalate obiective vizitate au fost ferma Agrichim Ialomița, societatea Cambella, silozurile Saligny din portul Constanța, compania Ameropa și Ferma de ovine Iancu.

Pe parcursul deplasării, ministrul român a salutat importanța intensificării cooperării bilaterale între cele două țări pe subiecte de interes comun cu beneficii concrete pentru fermieri, iar această vizită creează premisele favorabile în acest sens.

Alături de ministrul agriculturii s-au aflat directorul general al ANIF, Cornel Popa, președintele ANSVSA Alexandru Bociu, președintele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, Georgian Pop, precum și experți tehnici din cadrul instituțiilor din subordinea MADR.