Vrem agricultură performantă, dar avem sate fără apă curentă sau canalizare

Europarlamentarul Daniel Buda a luat parte în data de 12 ianuarie a.c., la schimbul de opinii pe care Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală l-a avut cu membrii Comisiei pentru resurse naturale a Comitetului Regiunilor. Au fost discutate o serie de aspecte extrem de importante pe tema viitorului politicii agricole comune.

Țările din Est suferă de pe urma alocării diferențiate a resurselor. De asemenea, trebuie avută în vedere combinarea fondurilor politicii agricole comune cu cele aferente politicii de coeziune în vederea reînvierii spațiului rural, dar și sprijinirii procesului de atragerea a tinerilor în sate.

În intervenția sa, Daniel Buda a subliniat următoarele aspecte:

Trebuie să fim uniți în diversitate, dar trebuie să vedem că această diversitate înseamnă pentru unii lipsa drumurilor, lipsa rețelelor de apă, de canalizare și atunci sigur, este foarte greu să discuți de o agricultură durabilă, inteligentă și așa mai departe. Există primării unde nu mai sunt bani pentru drumuri, pentru canalizare, repet, o chestiune de infrastructură minimală.

Mai mult, din păcate, recent Comisia Europeană a constatat că în România, de exemplu, avem cel mai mare preț la motorină și la energia electrică raportat la media europeană si raportat la salariile pe care le avem, care sunt undeva în jurul a 500 de euro și ma refer la salariul mediu. Subvențiile mai mici, dar și prețurile ridicate la energia electrică generează în mod cert și o concurență neloială la nivel european, prețurile la produsele agricole fiind influențate de factori necontrolabili de fermieri’’, a încheiat europarlamentarul.

Membrii Comitetului Regiunilor au punctat în expunerile lor faptul că PAC are nevoie de implicarea politicienilor și dincolo de aspecte legislative această politică promovează păstrarea moștenirii culturale.