Zeci de mii de euro din vânzarea măceșelor

Măceșele românești la mare căutare în Europa!

Măceșele recoltate în țara noastră merg în cea mai mare parte către exporturi și sunt utilizate în industria farmaceutică, alimentară, dar și cosmetică. Fructele de măceșe care nu corespund standardelor internaționale nu sunt aruncate, din contră ele sunt transformate în pastă.

În ultimii ani exporturile din țara noastră au crescut considerabil. În zone precum Botoșani, Ploiești, Buzău, Olt măceșele sunt recolate de către Direcțiile Silvice sau chiar de persoane fizice independente. După recoltare primul pas este sortarea, iar fructele sunt puse în refigerator, urmând ambalarea și în cele din urmă congelarea. Munca dificilă revine culegătorilor pentru că măceșele se culeg greu și întreg procesul este unul migălos.

Maceșele sunt una din cele mai bune surse de vitamină C; ele conțin cu 50% mai multă vitamină C decât portocalele. O lingură din pastă de măceșe furnizează unui adult mai mult decât doza zilnică recomandată de 60 mg de vitamina C. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, acestea sunt un excelente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, adesea fiind folosite ca supliment pentru prevenirea sau tratarea răcelii. Pulpa de la măceșe poate fi folosită în sosuri sau în gelatină.