20% dintre speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu dispariţia!

NABU, un ONG german care militează pentru pentru protejarea naturii, avertizează că aproape 20% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu dispariţia, conform studiului realizat de organizaţia BirdLife International.

Studiul a plasat 110 dintre cele 544 de specii pentru care au fost colectate date ştiinţifice pe Lista Roșie întocmită de BirdLife International iar alte 166 de specii au fost incluse pe Lista speciilor în declin.

Cele mai afectate sunt păsările cântătoare, precum ciocârlia, sfrânciocul şi cinteza, iar declinul lor a fost atribuit pierderii habitatelor şi utilizării de substanţe chimice în agricultură.

Reprezentanţii NABU notează că speciile native europene, precum becaţele, lăstunii şi prepeliţele, au sărit peste o categorie şi au ajuns pe lista speciilor ameninţate la nivelul întregului continent. Păsările marine, inclusiv raţa catifelată, sunt de acum ameninţate cu dispariţia din cauza pescuitului şi a poluării apelor.

Diversitatea păsărilor europene continuă să fie ameninţată de agricultură, industria construcţiilor, exploatarea mărilor, practici forestiere deficitare, poluare şi uciderea ilegală a exemplarelor din anumite specii, a precizat Leif Miller, directorul ONG-ului NABU.

Studiul a inclus date obţinute din 54 de ţări şi regiuni, iar mii de experţi şi voluntari au contribuit la colectarea acestor informaţii.

Sursa: Wikipedia/Michael Apel