Saaten Union România deține în portofoliul soiuri de grâul spelta!

Grâul spelta, Triticum spelta este cea ma veche dintre cereale și strămoșul grâului comun. Spre deosebire de grâul comun, spelta rămâne protejată de palee după recoltare și are un gust deosebit, mai intens, amintind de cel de nucă. Triticum aestivum ssp. spelta (grâul „spelta”) este o specie cultivată încă din epoca bronzului, mult extinsă în zona popoarelor germanice. Bobul este sticlos și dă o făină foarte bogată în gluten. Este rezistent la ger și boli. În prezent, s-a restrâns mult în cultură, fiind semănat pe suprafețe limitate în unele țări din Europa, cum ar fi Elveția, Suedia, Germania, Belgia („grâul Ardenilor”) și izolat în Turcia și Spania. Grâul spelta este pretenţios faţă de planta premergătoare, deoarece trebuie semănat toamna, destul de devreme, astfel încât până la venirea frigului să răsară, să înfrăţească şi să călească pentru a rezista peste iarnă.

Planta de grâu spelta are un sistem radicular destul de slab dezvoltat, cu putere mică de străbatere în profunzimea solului şi de absorbţie a substanţelor nutritive din sol.

Din aceste motive, grâul de toamnă spelta preferă premergătoarele cu recoltare timpurie, care lasă solul structurat, bogat în substanţe nutritive, permit lucrarea devreme a solului, astfel încât, până în toamnă acesta să acumuleze apă, nitraţi, să se aşeze, să fie distruse buruienile, să fie mărunţite şi încorporate resturile vegetale.

Plante foarte bune premergătoare pentru grâul spelta sunt: mazărea, fasolea, borceagul, rapiţa de toamnă, cartoful timpuriu şi de vară, lucerna și plantele cultivate pe suprafeţe restrânse: năutul, bobul, muştarul, sfecla pentru sămânţă, porumbul pentru masă verde. 

Toate aceste culturi trebuie recoltate până la 10-15 septembrie. Acest grâu este alcătuit dintr-o combinatie genială de vitamine, minerale, carbohidrați, acizi grași esențiali precum și dintr-un conținut ridicat de albumina și fibre. Are un conținut proteic de 6 ori mai ridicat față de grâul comun, însumand 17–20%, iar conținutul în aminoacizi este de asemenea însemnat.

Conține minerale precum Fe, Mg, Ca, P, Se și vitaminele A, B1, B2, E, niacina (vitamina PP). Procentul de seleniu din compoziție este de 7-8 ori mai ridicat comparativ cu alte cereale. Seleniul este important datorită efectului său antioxidant, util în prevenirea cancerului.

Saaten Union România deține în portofoliul două soiuri de grâul spelta Zollernspelz soi semitimpuriu și Zollernperle.