Sf. Parascheva 2023 – Sărbătoare mare pentru români!

Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie, este considerată un izvor de binecuvântare și sănătate duhovnicească și trupească pentru toate persoanele care o cheamă prin rugăciune.

Cuvioasa Parascheva a fost denumită în Moldova și „Vinerea Mare”, un simbol al unității ortodoxiei de pretutindeni, care arată viața de după moarte a Cuvioasei ca sfințenia ce ridică din neamul său pe omul care s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere față de toți cei care mărturisesc întru aceeași credință.

Cinstirea adusă Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul Cuvioasa Parascheva nu doar în Moldova, ci și în Transilvania și Țara Românească. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se regăsesc la Iași de mai bine de 350 de ani. Viața Sfintei Parascheva Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea.

Prima învățătură despre viața Sfintei se regăsește în „Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

Sf. Parascheva s-a născut în Epivata, azi cunoscut cu numele de Boiados, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Părinții Sfintei Cuvioase Parascheva au fost oameni credincioși, de neam bun, care au crescut-o pe Cuvioasă cu frică de Dumnezeu, îndemnând-o întotdeauna să deprindă faptele bune, dar și rugăciunea, postul și milostenia. Unul dintre frații Cuvioasei Parascheva, după ce a învățat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie și a fost ales episcop în localitatea Madite.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași în urmă cu 382 de ani. Trupul Cuvioasei a ajuns în România în anul 1641. Moaștele au fost așezate pe 13 iunie 1641 în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. În acest loc sfintele moaște au rămas până în anul 1884, când au fost mutate în paraclisul mănăstiresc din clădirea egumeniei. Acestea au fost așezate pe un catafalc din lemn. Pe 26 decembrie 1888, acestea au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află în prezent în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva din Iași este un eveniment de amploare, care anual atrage mii de credincioși din întreaga țară și din străinătate. Oamenii vin să se roage, să se închine și să se încreadă în puterea sfintei.

Chiar dacă în calendarul ortodox Sfânta Parascheva se sărbătorește oficial pe 14 octombrie, pelerinajul începe în mod tradițional cu câteva zile înainte de această dată și se încheie la scurt timp după aceea. De regulă, creștinii care merg la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva să se roage o fac chiar și cu o săptămână înainte.

Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios care va avea loc la Iaşi, pe 14 octombrie, când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană.

Mulți credincioși ortodocși vin din toate colțurile țării și chiar din străinătate pentru a participa la acest pelerinaj. În această perioadă, orașul Iași devine un loc plin de oameni care se adună pentru a se ruga, a se închina și a participa la slujbe religioase speciale organizate cu această ocazie.

Autoritățile locale și biserica ortodoxă iau măsuri pentru a asigura siguranța participanților la pelerinaj. Pelerinii sunt sfătuiți să se înarmeze cu răbdare, pentru că pot aștepta la coadă să atingă moaștele Sfintei ore întregi.

Organizatorii pelerinajului estimează participarea, în total, a aproximativ 350.000 de persoane, din care aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente în data de 14 octombrie, când au loc cele două evenimente desfăşurate simultan – pelerinajul la Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Perioada în care va fi cel mai aglomerat la moaștele Sfintei Cuvioase va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane.

Moaștele Sfintei Parascheva sunt asociate cu multe minuni. Se spune că cei care se roagă cu credință în fața moaștelor sau care se închină acestora pot primi ajutor și binecuvântări de la Dumnezeu. Se spune că cei care se roagă se vindecă de boli și se eliberează de necazuri.

De asemenea, se spune că Sfânta Parascheva îi ajută pe creștini să își îndeplinească dorințele și că le ascultă rugămințile.

Cei mai mulți credincioșii vin la moaște având o dorință, iar tradiția spune că Sfânta Parascheva poate ajuta la împlinirea acestora dacă rugăciunea este făcută cu credință. Unul dintre cele mai cunoscute elemente liturgice asociate cu ea este Troparul Sfintei Parascheva, o rugăciune dedicată acesteia.

Sfânta Parascheva este reprezentată în tradiția iconografică ortodoxă ca o femeie bătrână, cu o cruce în mână și cu o lampă în spate, semnificând lumina spirituală. Ea este adesea înfățișată cu o icoană sau o imagine a Maicii Domnului, ceea ce reflectă legătura sa strânsă cu mama lui Isus.