Italia caută un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de sezonieri în agricultură

După Germania, și Italia caută un acord cu țările din estul Europei pentru muncitorii sezonieri  din agricultură. După ce Comisia Europeană a dat undă verde deplasărilor libere în Uniunea Europeană pentru muncitorii din agricultură și pentru cei din sistemul sanitar, Italia caută o cale pentru a răspunde și la criza din agricultură.

În contextul actual, Ministerul Agriculturii din Italia caută un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de sezonieri. Anual, numai din România vin în Italia pentru a lucra în agricultură 110.000 de persoane, practic un sfert din totalul sezonierilor.

„Suntem în contact cu diverse țări însă coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm pe acest front. Trebuie să definitivăm acorduri cu țările din estul Europei, pentru a putea permite întoarcerea sezonierilor în agricultura din Italia. Cu aceste țări trebuie să căutăm și un plan pentru a garanta siguranța și sănătatea muncitorilor, astfel că atunci când vor ajunge în țările lor de origine să nu fie băgați în carantină”, a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova.