Adina China-Birta, Manager General Tarfin România: „Ne propunem să construim în continuare o comunitate de referință în agricultura românească”

Începând cu anul 2021, Tarfin, o companie FinTech specializată în segmentul agricol, și-a extins prezența pe piața din România, având ca misiune dezvoltarea de parteneriate cu distribuitori de inputuri agricole din țară. Obiectivul lor este de a facilita achiziționarea de îngrășăminte, semințe, produse pentru protecția plantelor, utilaje și echipamente agricole, precum și materiale necesare pentru construcția de sere, solarii și sisteme de irigații și alte echipamente pentru fermierii mici și mijlocii.

,,Ne asumăm responsabilitatea de a susține fermierii, care reprezintă un pilon fundamental al societății noastre. Încă de la înființare, ne propunem să încurajăm sustenabilitatea agriculturii din punct de vedere economic și să îmbunătățim situația financiară a fermierilor. Suntem dedicați să aducem soluții inovatoare și avantajoase pentru a sprijini această industrie vitală, asigurându-ne că fermierii pot continua să aibă un impact pozitiv în dezvoltarea durabilă a societății noastre”, a declarat Adina China-Birta, Manager General Tarfin România.

Studiul recent[1] realizat oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra situației agriculturii românești în anul precedent. Într-un context marcat de dificultăți economice și geopolitice, care au avut un impact semnificativ asupra industriei, împreună cu fenomenele climatice extreme ce au amenințat culturile agricole, concluziile studiului au dezvăluit o imagine complexă a acestui domeniu esențial al economiei din perspectiva micilor fermieri. Obiectivul principal al cercetării a fost identificarea nevoilor reale ale fermierilor și distribuitorilor, precum și evaluarea factorilor de piață relevanți, oferind astfel o bază solidă pentru dezvoltarea parteneriatelor strategice cu ceilalți jucători din industrie.

Implicarea autorităților în vederea sprijinirii fermierilor și distribuitorilor

România joacă un rol semnificativ în agricultura europeană, fiind căutată de marile companii din industrie la nivel global. Cu toate acestea, există o serie de aspecte care necesită îmbunătățiri, atât în ceea ce privește tehnologia utilizată, cât și integrarea fermierilor în sfera financiară.

,,Acordarea granturilor pentru sistemele de irigații ar putea consolida resursele de apă ale agricultorilor, permițându-le să investească în tehnologii moderne și eficiente. Astfel, randamentul culturilor ar crește, impactul secetei ar fi redus, iar dependența de precipitații ar fi diminuată, asigurând o producție agricolă mai stabilă. Autoritățile ar trebui să implementeze un pachet complet de măsuri, care să includă susținerea cercetării și inovării, asigurări împotriva secetei și sprijin pentru industria de procesare. Prin intermediul acestor măsuri, fermierii și distribuitorii ar beneficia de sprijinul necesar în menținerea valorii adăugate, promovarea sustenabilității agricole, stimularea creșterii economice și asigurarea securității alimentare pe termen lung”, completează Adina China Birta.

Pentru a atinge obiectivele propuse, comunicarea eficientă dintre autorități și fermieri, cu accent pe acei membri mai în vârstă care constituie majoritatea în acest sector, este decisivă. Informațiile referitoare la noile tehnologii și practici agricole trebuie prezentate într-un mod limpede și ușor de înțeles, evitând astfel interpretările eronate.

,,Majoritatea fermierilor români fac parte din categoria de varsta 55-65 de ani, iar în perioada următoare este important ca toți jucătorii implicați în acest segment de piață să comunice către ei fără a percepe elementele de noutate ca pe o amenințare”, afirmă în continuare Adina China-Birta.

Evoluția pieței agricole din România și necesitatea educației financiare

Într-un context specific, evoluția pieței agricole din România este extrem de complexă și se confruntă cu numeroase provocări. În primul rând, se observă o tendință clară spre creșterea importanței agriculturii regenerative, care a demonstrat rezultate convingătoare în anul 2022.

,,Fermierii din România au început să adopte practici agricole sustenabile, precum agricultura ecologică, utilizarea eficientă a resurselor și protecția mediului. Această tranziție are beneficii semnificative în lupta împotriva schimbărilor climatice și în protejarea biodiversității, deoarece schimbările climatice au generat fluctuații în producția agricolă, atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea materiilor prime”, explică Managerul General Tarfin România.

În același timp, incertitudinile economice necesită strategii pe termen lung nu doar pentru a proteja producătorii agricoli, ci și pentru a-i ajuta să-și valorifice produsele pe piețe competitive. Astfel, fermierii au nevoie de sprijin financiar, acces la credite agricole, reducerea costurilor de producție și chiar investiții în educația financiară.

,,Pentru a dezvolta nivelul de educație în domeniul financiar agricol la nivel de comunitate este necesară o abordare integrată, care să combine educația financiară cu cea tehnică agricolă. Fermierii trebuie să beneficieze de o educație formală, structurată în programe de educație financiară agricolă sau ședințe de informare și seminarii, alături de materiale informative, pe înțelesul lor, care să acopere atât aspectele practice ale agriculturii, precum noțiunile elementare legate de producția agricolă și comerțul, cât și managementul afacerii și gestionarea eficientă a resurselor financiare”, explică managerul.

Astfel, Tarfin demonstrează că pentru a promova educația financiară agricolă și pentru a spori accesul fermierilor la informații relevante, există mai multe metode eficiente. Instituțiile de învățământ agricol pot oferi programe specializate în acest sens, în timp ce dezvoltarea competențelor financiare printre fermieri este, de asemenea, importantă.

Digitalizarea are, de asemenea, un rol esențial, prin utilizarea aplicațiilor și soluțiilor pentru evidența financiară și modelarea rezultatelor, oferind fermierilor informațiile necesare pentru a lua decizii în cunoștință de cauză. Comunicarea prin diverse mijloace, precum simpozioane, cursuri online și jocuri, precum și utilizarea rețelelor de socializare, poate contribui la promovarea educației financiare agricole, asigurând accesul fermierilor la conținut educațional în acest domeniu.

Actorii importanți de pe piața agricolă vor continua să utilizeze instrumente de protecție împotriva riscurilor pentru a-și asigura veniturile și pentru a minimiza impactul incertitudinii economice. În contrast, fermele mici rămân vulnerabile din cauza limitărilor lor în ceea ce privește resursele și capacitatea de a face față fluctuațiilor pieței și schimbărilor climatice.

Strategii pentru a sprijini fermierii într-un mediu agricol dificil

Seceta reprezintă o provocare majoră pentru fermieri, având impact asupra cantității și calității recoltelor. Mai îngrijorător este faptul că seceta persistentă conduce la degradarea solului, crescând riscul de eroziune, diminuând capacitatea de retenție a apei în sol pe termen lung și generând pierderi de nutrienți, care agravează calitatea produselor finale.

Pentru a aborda această problemă, Tarfin România a ajuns la concluzia că implementarea unui program de subvenționare a sistemelor de irigare pentru fermieri, însoțit de sprijin și finanțare pentru construirea și îmbunătățirea infrastructurii de irigații, sunt aspecte absolut necesare.

,,Pentru a ajuta fermierii să facă față acestor provocări, soluțiile propuse includ investiții în sisteme de irigații eficiente, precum cele bazate pe tehnologia tip picurare, și achiziționarea de semințe de calitate adaptate la secetă. Aceste măsuri ar conduce la reducerea costurilor operaționale și la obținerea unei producții mai mari. Pentru a asigura o mai bună accesibilitate la sistemele de irigații, se recomandă tranziția către practici agricole regenerative, cum ar fi agricultura no-till (cu lucrări minime ale solului sau fără lucrări ale solului), pentru a menține umiditatea acestuia și a reduce pierderile de apă prin evaporare. De asemenea, soluțiile combinate ar putea spori adaptabilitatea fermierilor la secetă și ar contribui la creșterea rezilienței agriculturii în fața schimbărilor climatice”, continuă Adina China Birta.

Tarfin este cunoscut pentru garantarea unor soluții rapide, avantajoase și transparente pentru finanțare, prin intermediul partenerilor de distribuție. În egală măsură, compania facilitează accesul micilor fermieri la inputurile agricole de înaltă calitate, cu posibilitatea de plată la recoltă, eliminând, astfel, efortul financiar inițial. Aceasta soluție oferă fermierilor resursele necesare pentru a-și desfășura activitățile agricole.

,,Ne propunem să construim în continuare o comunitate de referință în agricultura românească, care să pună în legătură fermierii cu o rețea puternică de distribuitori de inputuri agricole. De asemenea, sprijinim micii distribuitori, permițându-le să-și servească fermierii locali într-un mod mai eficient și să-și extindă afacerea. Prin aceste inițiative, compania contribuie la creșterea și dezvoltarea sectorului agricol din România, facilitând îmbunătățirea producției și obținerea de rezultate mai bune în afacerile agricole”, a conchis Adina China Birta.


[1] https://www.cotidianulagricol.ro/agricultorii-romani-se-confrunta-cu-provocari-fara-precedent-din-cauza-preturilor-la-inputuri-secetei-extreme-si-lipsei-sistemelor-de-irigatii/