Afacerea de familie a unui preot: MURE THORNFREE GORJENEȘTI!

Agenția Națională a Zonei Montane anunță, conform deciziei nr.385/22.10.2020, obținerea de către Porei Adrian P.F. din Comuna Stănești, sat Vălari, județul Gorj, a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative ”produs montan” pentru produsul – MURE THORNFREE GORJENEȘTI .

Preotul Adrian Porei, în vârstă de 48 de ani, din municipiul Târgu Jiu, a pus pe picioare, cu ajutorul familiei, o afacere. Acesta a înfiinţat o plantaţie de mur în comuna Stănești, satul Vălari, de la poalele Munţilor Vâlcan.

Ideea le-a venit soţilor Porei atunci când, într-un concediu, au vizitat o plantaţie : „În urmă cu șase ani, am vizitat împreună cu soția o plantație de mur și ne-am«îmbolnăvit» în sensul pozitiv, pentru că murele erau coapte şi am prins drag de ele. Ne-am oprit asupra unui soi pe care l-am văzut. Este important să vezi fructul înainte. A fost mult de muncă, pentru că terenul nostru se află într-o zonă de munte şi era plin cu rădăcini, astfel că a fost nevoie să fie scarificat, dar ne ajută clima, pentru că e puţin mai umedă, iar plantele s-au adaptat foarte bine la această zonă“, ne explică părintele Adrian Porei.

El crede că murul ar putea să fie o soluţie pentru orice fermier: „Nu este uşor, dar este frumos. Simţi fiecare lucru pe care îl faci, iar acum au început să vină şi roadele. Eu cred că este o soluţie pentru toţi locuitorii ţării noastre, unde industria este aşa cum este, mai ales în zona noastră. Cred că agricultura făcută de micii fermieri care se dezvoltă ar putea să reprezinte o sursă de existenţă“.

Părintele ne spune că fără dragoste faţă de plante şi natură nu se poate face nimic: „O plantaţie fără apă şi gunoi de grajd, protecţie împotriva intemperiilor şi dragoste nu poate exista, pentru că există o anumită comunicare între cel care îngrijeşte o plantaţie şi planta în sine. Nu folosim nimic chimic, ci doar gunoi de grad, pricepere, apă şi ajutor divin“.

Consumatorii de mure pot să contacteze familia Porei pe pagina de Facebook ”Mure Gorjenești” sau să viziteze site-ul www.produsmontan.ro, site ce pune la dispoziție și promovează produsele montane certificate cu mențiunea de calitate facultative ”produs montan”.

Produsele montane respectă o schemă de calitate recunoscută la nivel european și sunt apreciate, datorită faptului că zona montană este mult mai puțin poluată.