Afidele spicelor de grâu pot provoca pierderi importante în cultura de grâu!

Prezența afidelor la nivelul spicelor – mai multe specii de afide se pot găsi la nivelul frunzelor ce se află în perioada de urcare, dar singurul care poate urca la nivelul spicelor este Sitobion avenae. Acesta se dezvoltă în colonii care provoacă daune prin hrănirea cu seva de la nivelul spicelor.

Sitobion avenae – are lungimea de 2-3 mm, culoarea nu este una caracteristică, aceasta poate varia de la verde la roșu. Acesta colonizează limbul frunzelor superioare, până în momentul în care se pot dezvolta suficient de mult pentru a urca pe spic.

De la debutul perioadei de înspicat, afidele spicelor pot provoca importante daune culturilor de cereale. Dacă atacul are loc primăvara devreme, numărul semințelor și masa a 1000 de boabe sunt diminuate și pot fi înregistrate pierderi de producție de până la 3 tone/ha. Pragul de dăunare al afidelor este reprezentat de un număr de 25 insecte pe spic.

Atacul are loc în vetre, afidele colonizează frunzele superioare până în momentul în care se dezvoltă spicul. Afidele se hrănesc cu seva plantelor, iar excrementele favorizează dezvoltarea bolilor.

Metode de combatere

  • Combatere fitosanitară prin utilizare produselor de protecția plantelor
  • Combatere agronomică au ajutorul prădătorilor naturali ai dăunatorului, acest lucru fiind imposibil de realizat în câmp deschis.

Aplicarea tratamentului la nivelul spicelor este întotdeauna delicat deoarece spicul este un organ vertical dificil de acoperit cu un echipament de tratat cu o rampă orizontală. Cantitatea necesară de apă pentru realizarea amestecului cu produsul firosanitar nu trebuie sa fie mai mică de 150 l/ha pentru a asigura o acoperire optimă. În studiile realizate de către Arvalis- Institutul Vegetal din Franța, aceștia au demonstrat faptul că tipul duzelor utilizate la aplicare nu are o influență asupra eficacității tratamentului.

Afidele spicelor de grâu pot conduce la pierderi de producție dacă sunt condiții favorabile dezvoltării. Iarna blândă și temperaturile,  umiditatea ridicată cauzată de ploile din ultimele decade au favorizat  dezvoltarea afidelor în culturile agricole.