Agra Asigurări – Cel mai bun asigurator de culturi agricole din Europa!

Agra Asigurări a lansat invitația jurnaliștilor de a participa la o întâlnire organizată în cadrul sediului central al companiei mamă – Die Österreichische Hagelversicherung, din Viena. Scopul acestei întâlniri a fost de a oferi o prezentare detaliată a companiei, evidențiind misiunea și importanța acesteia în Austria și în cele cinci sucursale din Europa de Est. Accentul discuțiilor s-a axat pe gestionarea cuprinzătoare a riscurilor, subliniind totodată și relevanța din ce în ce mai crescută în contextul creșterii fenomenelor meteorologice extreme.

Primul vorbitor a fost Dr.  Mario Winkler, Manager Departament Comunicare al Österreichische Hagelversicherung, care a prezentat modelul de organizare al companiei, evidențiind importanța comunicării în business. Totodată, a mai precizat că sectorul agricol este etalonul activității companiei, cu atât mai mult că acest domeniu se confruntă cu numeroase provocări climatice, dar și cu cele legislative. Specialistul a menționat importanța celor 4P din marketing: PRODUCT, PRICE, PROMOTION, PLACE.

Mario Winkler, secondat de Iulia Parapianu, director adjunct al Agra Asigurări, a trecut în revistă și daunele din sectorul agricol, respectiv din culturi, salutând decizia acordării de subvenții publice pentru asigurarea culturilor agricole.

În continuarea prezentării, specialistul a subliniat importanța comunicării în caz de daună, evidențiind expertiza companiei în domeniul meteorologic și climatic. În acest sens, a punctat cei 4 pași care trebuie urmați pentru o comunicare eficientă: 1. Conștientizarea populației cu privire la schimbările climatice, 2. Agricultura este afectată în mod direct de schimbările climatice, 3. Acordarea unui ajutor prompt și eficient în caz de daune și 4. Necesitatea unui parteneriat public-privat pentru un stector agricol stabil.

S-a mai discutat și despre alertele meteo trimise prin sms sau prin serviciul Ö-HITRADIO, precum și despre serviciul on-line de alertă oferit prin aplicația „Grindina App”, care se poate descărca gratuit, având deja 33.000 de utilizatori.

O altă temă de discuție a fost legată de utilizarea datelor de la sateliți, cu ajutorul cărora pot fi monitorizate suprafețele agricole ale fermierilor, asigurându-se astfel o asistență eficientă în evaluarea daunelor.

Un alt subiect a vizat comunicarea angajamentului față de sustenabilitate. Compania folosește energia regenerabilă și a lansat campania de promovare a achizițiilor de alimente locale. O a doua campanie este dedicată salvării terenurilor agricole, ca bază a vieții.

Tot în acest registru, au fost menționate premiile primite pentru sustenabilitate: Premiul pentru “Cea mai bună companie de asigurări”, “Cel mai bun asigurător specializat”, “Cea mai sustenabilă companie de asigurări”, Premiul pentru Dr. Kurt Wienberger ca “Erou al acțiunii climatice” de către Arnold Schwarzenegger. Datorită angajamentului său sustenabil, Austrian Hall Insurance Company a fost prima companie de asigurări din Austria care a fost certificată EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) și a primit Premiul pentru “Management de mediu acordat celei mai bune declarații de mediu”, în primul său an.

La finalul intervenției sale, Mario Winkler a menționat că: „În calitate de societate de asigurări mutuale, suntem mai mult decât un simplu asigurător!”, după care a reiterat de ce este nevoie de o comunicare eficientă în cazul daunelor: pentru expertiză în materie de prognoză meteo și climă, pentru o mai bună protecție a climei, pentru salvarea terenurilor agricole și pentru a stimula conștientizarea fermierilor asupra riscurilor climatice.

În continuare, a luat cuvântul Peter Neummüler, manager de produs, secondat de Horia Lupu, directorul general al sucursalei Agra Asigurări din România, discuția vizând produsele și riscurile care sunt asigurate.

Redactorul Cotidianul Agricol și Business Press Agricol, prezent la eveniment, a discutat cu reprezentanții companiei Agra Asigurări.

”Die Österreichische Hagelversicherung, o societate de asigurări mutuală, specializată în asigurarea culturilor agricole, a fost fondată în 1947 în Austria, la inițiativa fermierilor, de către companiile de asigurare austriece, fiind acum activă pe piețele din Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia și România. Compania asigură culturile agricole împotriva dezastrelor naturale prin cea mai amplă paletă de produse de asigurare agricole din Europa.

În anul 2000 s-a dat startul asigurării la secetă. Asftel, pentru prima oară s-au asigurat pierderile de producție cauzate de secetă și s-a ajuns la o aproximativ 1 milion de hectare asigurate. Un an mai târziu s-a dat startul la programele de protejare a climei. Compania de asigurări Österreichische Hagelversicherung este certificată ca o societate ecologică, fiind și inițiatorul premiului pentru protejarea climei.

În anul 2003 a început să asigure și fermele de animale, devenind astfel cel mai mare asigurător de animale din Europa. În 2004 a lansat inițiativa Protejează clima… cumpărând produsele fermierilor noștri, o campanie de conștientizare a importanței consumului produselor regionale.

La 60 de ani de la înființare, compania se extinde și pe alte piețe, începând cu Cehia, apoi în Slovacia, Ungaria, Slovenia și România. În anul 2007 lansează sistemul mobil de evaluare a daunelor – MOSES – prin care evaluatorii beneficiază de tablete moderne astfel încât să reducă consumul de hârtie”, a subliniat Iulia Parapianu, director adjunct al Agra Asigurări România, în discuția purtată cu redactorul Cotidianul Agricol.

Sucursala Agra Asigurări în România a fost deschisă în anul 2016.

Datorită experienței exclusiv în domeniul agricol, suntem una dintre puținele companii de asigurări din Europa care are în portofoliu o asigurare pentru secetă încă din anul 2000. Odată cu deschiderea sucursalei locale, asigurarea riscului de secetă este disponibilă acum și pentru fermierii români, alături de acoperirile standard pentru grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială și îngheț.

Prin dezvoltarea permanentă a paletei de produse oferim asiguraților noștri cele mai bune soluții pentru prevenția efectelor climatice. Practic, garantăm cea mai rapidă și modernă evaluare de daune din Europa. Asigurăm ajutorul nostru rapid și nebirocratic în caz de daună, acest lucru reprezentând principiul de bază al societății Agra Asigurări.

Ca și societate de asigurare mutuală nu suntem concentrați pe maximizarea profitului în cel mai scurt timp, scopul nostru fiind acela de a le oferi membrilor o gamă de produse diversificată și la prețuri accesibile. Astfel, prim planul acțiunilor noastre are la bază sustenibilitatea și durabilitatea”, a declarat Adrian Horia Lupu, director general al Agra Asigurări România, în discuția cu reprezentantul revistei Business Press Agricol.