
Marți, 29 octombrie 2019, Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat, împreună cu Adrian Chesnoiu, director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la conferința organizată de Ziarul Financiar “Agribusiness: Cum poate agricultura să devină motorul principal al economiei?”. În cadrul evenimentului, au fost abordate subiecte ce vizează prognozele pentru anul agricol 2019/2020, potențialul transformării materiilor prime agricole în produse finite, importanța automatizării fermelor şi a sistemului de irigații, precum și principalele linii de finanțare – bancare, de stat sau europene – pentru dezvoltarea sectorului agricol.
Prezent la discuțiile din primul panel – Cum arată anul agricol 2019-2020 și care sunt oportunitățile de dezvoltare ale agriculturii românești?, secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a subliniat că din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru perioada următoare sunt prioritare două teme – noua Politică Agricolă Comună (PAC) şi cum ne poziționăm în acest sens şi cea de-a doua – politicile publice naționale. ”Trebuie să ne orientăm şi să avem o viziune foarte clară, cu direcții și predictibilitate în perioada următoare. Din punct de vedere al Politicii Agricole Comune, trebuie să urmărim câteva teme importante. Prima este cea a bugetului – România este pe un trend bun, un trend al investițiilor, iar noi trebuie să insistăm pe mărimea bugetului agricol european. Al doilea lucru este legat de plafonare, România nu poate să accepte plafonarea (…), apoi avem convergența externă a plăților directe – reducerea diferențelor dintre statele membre în ceea ce privește sprijinul PAC și trebuie să ținem cont și de partea de cercetare – inovare, pentru că nu poţi să ai progres şi rezultate extraordinare dacă nu ai tehnologie cu ceea ce se întâmplă astăzi: schimbări climatice, boli, dăunători, diversificare în piață”, a afirmat secretarul de stat al MADR.
La rândul său, Adrian Chesnoiu, director general al AFIR, a prezentat direcțiile și provocările pe care le aduce Politica Agricolă Comună 2021 – 2027 și a subliniat importanța elaborării Planului Național Strategic post 2020 în conformitate cu nevoile reale ale fermierilor români și ale mediului rural.
Totodată, directorul general al AFIR a lansat public ideea unei dezbateri privind un plan național complementar finanțării din fonduri europene pentru tinerii fermieri instalați în mediul rural, astfel încât să se asigure sustenabilitatea investițiilor tinerilor fermieri pe termen lung.