Alina Mihai, AISR: “O femeie de carieră este cea care are independență profesională și a devenit un model pentru ceilalți!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interviu cu Alina Mihai – Director Executiv al Alianței Industriei Semințelor din România (AISR)

Cum definiți termenul de femeie de carieră în acest domeniu al agriculturii?

O femeie de carieră este persoana care a ajuns sa fie identificată după nume înaintea unui brand sau unei companii, care a ajuns să aibă independență profesională și care a devenit un model pentru ceilalți. O persoană de carieră, pentru că aici este valabil pentru oricine, nu doar pentru femei, este cea care a învățat să aibă încredere în forțele proprii, care și-a asumat obiective înalte și le-a și atins, care are un set de valori bine definite și care știe să fie manager și lider deopotrivă. Și, în același timp, este persoana care știe să facă fața provocărilor, căci agricultura este un domeniu atât de dinamic, încât nici un sezon nu seamănă cu celalalt.

Care este secretul succesului profesional al femeilor?

Agricultura a fost mereu văzută drept o lume a bărbaților, fiind un domeniu greu, în special din punct de vedere fizic. De-a lungul anilor însă, perspectiva s-a schimbat și vedem destul de des femei în poziții cheie, fie că vorbim de vânzări, marketing sau de femei-fermier. În spatele acestora stă multă muncă, implicarea constantă și dorința de auto-depașire.

Ce elemente definitorii vă motivează în activitate?

În primul rând, vreau să precizez că este o mare provocare și o onoare să reprezint o întreagă industrie. Este o poziție care, pentru mulți, poate iese din zona de confort, însă eu mă ghidez după ambiția constructivă. Mi-am impus mereu standarde și cred că este important să mă încadrez în ele. La fel de important este că în toate acțiunile mă implic total, pun toată pasiunea, energia și cunoștințele de care dispun. Satisfacția de la finalul unui lucru bine realizat reprezintă pentru mine resursele de a demara noi acțiuni și încrederea că pot face lucrurile din ce în ce mai bine. Este important să ne depășim limitele, iar bucuria succesului, fie el profesional sau personal, nu are egal.

Ce sfaturi oferiți tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Nu cred că există rețete standard pentru succes. Important este să ne urmăm visurile, să avem încredere în propriile forțe și să nu privim un eșec ca pe o dramă. Echilibrul trebuie să existe în tot ceea facem zilnic. Sunt foarte importante atitudinea și modul cum te raportezi tu la tine. Niciodată nu trebuie să plecăm de pe o poziție de inferioritate. De asemenea, trebuie să vrei să înveți continuu, pentru că este aproape obligatoriu să fii cu un pas înaintea cerințelor/problemelor/așteptărilor.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj tuturor femeilor care activează în agricultură.

Felicitări pentru munca pe care o faceți zi de zi! Și, ca să folosesc niste termeni extrem de des întâlniți astăzi, atunci când vorbim de agricultură, termeni care se potrivesc mănușă femeilor din agri-business, felicitări pentru durabilitate și reziliență!