Artă culinară la Concursurile GastroPan 2019

În cadrul Concursurilor GastroPan 2019 s-a premiat cel mai reuşit, apetisant, elegant, estetic şi sănătos platou culinar pregătit individual şi în echipă, precum şi cele mai uimitoare creaţii artistice ale celor mai talentaţi sculptori în fructe şi legume. Cei mai talentați bucătari din România au participat la categoriile secțiunii gastronomie a Concursurilor GastroPan, aflaţi cine sunt câştigătorii categoriilor Platouri culinare reci şi Sculptură în legume şi fructe!

Platouri culinare reci estetice și preparate tradiționale românești

La această categorie, participanții care au concurat individual au avut sarcina de a pregăti un platou festiv pentru 8 persoane pe bază de carne, cu trei piese de bază, trei garnituri, trei sosuri și o salată, precum și un desert de restaurant pentru 2 persoane. Echipele de bucătari, în afara de platoul festiv și desertul de restaurant, trebuiau să pregătească și un platou cu un preparat  tradițional românesc pentru 4 persoane și o porție montată pe o farfurie.

Locul I la individual a fost câştigat de Gheorghe Ciutacu de la Ramada, Sibiu. Câştigătorul a pregătit un platou festiv cu duet din piept de rață și mușchiuleț de iepure ușor caramelizat cu lemn dulce și ghimbir, în mantie de morcov cu cărbune vegetal, antricot de cerb marinat în juice de portocală cu lemongrass presat și ușor afumat, în mantie de brânzeturi cu ierburi, precum și trilogie din mousse de curcan, cu limbă de vițel și mușchiuleț de berbecuț, în mantie de prosciutto crudo. Desertul de restaurant era o bavareză de pere cu crumble de alune și quinelle de roșie cu busuioc și miere, sos Anglaise cu mazăre.

La categoria Platou festiv pregătit de către o echipă de bucătari câştigătoarea a fost echipa formată din Gabor Sabina și Negoi Alin bucătarii de la Belvedere din Brașov. Bucătarii au prezentat un platou cu diverse preparate sofisticate precum ”savarină” din piept de pui, jeleu din suc de morcov cu portocală, mușchiuleț de căprior, terină din mușchi de vită cu ficat de rață, panna cotta din brânză de capră cu roșii pe biscuiți din roșii cu cremă de măsline, dovleac copt cu piept de rață deshidratat sau pateu din mix de ciuperci.

Preparatul tradițional românesc pregătit de echipă era un preparat inspirat de o rețetă din Delta Dunării și poartă numele de fantezie ”pește munte-mare”, fiind un preparat din calcan de Marea Neagră și păstrăv din Țara Bârsei.

Desertul de restaurant al echipei era un desert pe bază de nucă, caramel și ciocolată, jofră pe tartă din salam de biscuiți, ”coji de nuci” umplute cu cremă de brânză și busuioc, cornuleț cu osânză de porc, umplut cu pastă din rahat și lămâie și fructe proaspete.

Lista câştigătorilor:

  • Locul I (individual): Gheorghe Ciutacu – Ramada Sibiu, Sibiu
  • Locul I (echipă):  Gabor Sabina, Negoi Alin – Belvedere, Brașov
  • Locul II (individual): Cosmin Bogdan – Restaurant DOR, Brașov
  • Locul II (individual):Bejenaru Marinică Vasilică – Regalina Natural, Bran
  • Locul II (echipă):  Vițelaru Sergiu Mihai, Ciobanu Florin Iulian – P&P International, Brașov
  • Locul III (individual): Cicalău Cristian – Hotel President, Arad
  • Locul III (individual): Toth Robert – Amand Bar&Lounge, Arad
  • Locul III (echipă): Bejenaru Marinică Vasilică, Antochi Paul Andrei – Regalina Natural, Bran

Opere de artă la categoria Sculptură în legume și fructe

La această categorie, concurenţii au avut sarcina de a sculpta piese artistice din fructe şi legume având tematica ”Păsări și flori”. Cea mai frumoasă creaţie artistice a fost sculptată de către Manea George de la Panda Express Food din Constanța, locul II i-a revenit d-nei Verdeș Liliana din Alba Iulia.

Felicitări tuturor bucătarilor artiști pentru ingeniozitate, talent şi profesionalismul cu care s-au pregătit pentru Concursurile GastroPan 2019 și mulțumiri tuturor participanților, concurenților și juriului că au dat dovadă de minuțiozitate, respect și dedicare față de arta culinară!

Sponsorul Gold al Concursurilor GastroPan este Snick Ambalaje și Consumabile, iar Sponsorii Bronze sunt Cursurile PanGastRo și Autotherm.

Pentru mai multe detalii despre eveniment și imagini de la edițiile anterioare vizitați pagina www.gastropan.ro

sau puteți contacta organizatorii la numărul de telefon 0733-313.042 sau e-mail info@gastropan.ro