Avantajele legumelor altoite!

Plantele altoite rezistă mai mult la temperaturile ridicate, aşa cum este situația în zonele de câmpie, astfel că legumele cresc mai mari. Alte avantaje ale altoirii sunt creşterea toleranţei la atacul bolilor şi dăunătorilor de sol, creşterea rezistenţei la condiţiile de secetă şi la temperaturi scăzute și o mai bună vigoare a plantelor. Elemente importante în procesul de al­toire sunt: amplasarea corectă a clipsului de altoire, tăierea oblică (pentru mărirea suprafeţei de contact şi creşterea şanselor de calusare), grosimea răsadului, care tre­buie să corespundă cu cea a portaltoiului, precum şi folosirea răsadurilor tinere.

Pe de altă parte, costul ridicat al răsadurilor, o oarecare tardivitate a maturării părților comestibile și posibilele fenomene de incompati­bilitate sunt anumite neajunsuri ale utilizării plantelor altoite. Nevoia de personal speci­alizat sau investiţia în echipamente automatizate de altoire, precum şi investiţia relativ mare pentru realizarea spaţiului destinat producerii de plante altoite sunt alte aspecte tehnico-economice care ar trebui luate în calcul. Totuși, beneficiile folosirii plantelor altoite depăşesc riscurile potențiale.