Cămara Chivuței – expoziție gastronomică, situată în Mărginimea Sibiului!

”Cămara Chivuței este o expoziție gastronomică, situată în Mărginimea Sibiului, la poalele munților, pe Valea Sadului. Începută din pasiunea familiei noastre pentru preparate autentice și bucătăria tradițională românească, cămara noastră găzduiește o varietate de preparate, toate pregătite acasă, după rețetele pe care le cunoaștem din bătrâni. Marea majoritate a ingredientelor folosite la prepararea bunătăților provin din producție proprie, iar atunci când se întâmplă să nu avem suficiente resurse, apelăm la producătorii locali din Sadu, mai ales că nu ducem deloc lipsă de producători în zona noastră. ”

i1

După cum probabil v-ați dat seama, Chivuța Veștemean- cunoscută și sub numele de “Chivuța bucătăreasa”, “mama Chichi”, sau “bucătăreasa din Sadu”- este persoana care a făcut posibilă cămara. Chivuța are o experiență de peste 20 de ani în bucătăria tradițională românească, pregătind bucate la nunți și diverse aniversări pentru zeci de mii de persoane, printre care și oficialități. În ultimele două decenii, Chivuța a fost nelipsită de la evenimentele culturale din Sadu și din Mărginimea Sibiului; practic, oriunde avea cineva nevoie să pregatească o masă cu bucate românești, apela cu încredere la dânsa.

Pe lângă evenimentele și mesele festive, pasiunea doamnei Chivuța pentru preparatele tradiționale a continuat întotdeauna și acasă, demonstrându-și măestria ori de câte ori avea ocazia – aniversări în familie, Paște, Crăciun. În plus, timpul liber rămas între două evenimente a fost mereu folosit preparând conserve și produse mai greu perisabile, de consumat în timpul iernii. Zacusca, dulceața, siropurile și compoturile au fost mereu nelipsite din cămara dânsei, dinainte ca aceasta să devină Punct Gastronomic Local – Cămara Chivuței.

i2

Anul acesta, fiind atipic din cauza pandemiei cu care ne confruntăm, a determinat momentul oportun pentru a bucura și mai multă lume cu produsele din cămară. Pe de-o parte avem pasiunea Chivuței pentru gătit și pregătit preparate tradiționale, iar pe altă parte avem timpul liber datorat anulării evenimentelor; rezultatul îl puteți vedea și gusta și dumneavoastră.

i3

”Am început cu un PFA pentru Punctul Gastronomic Local, după care am fost contactați de Oficiul de Dezvoltare Montană din județul Sibiu, care ne-a sfătuit și ne-a ajutat să obținem pentru produsele noastre calitatea de “Produs Montan”. Așadar, anuntăm cu mândrie că începând de luna aceasta, Cămara Chivuței poartă brandul de “Produs Montan”, fapt care atestă că produsele noastre sunt preparate în zone de munte, după rețete tradiționale românești, ingredientele provenind și ele tot din zone de munte. Le mulțumim pe această cale persoanelor care ne-au sprijinit, în special doamnei Sonia Popa, care ne-a ajutat să realizăm cu succes partea administrativă. ”

Dacă vă întrebați de ce Cămara Chivuței este o expoziție gastronomică, vă invităm să ne treceți pragul și să vă convingeți singuri. După părerea noastră, nu doar gustul caracterizează o mâncare bună, ci și aspectul și pasiunea cu care este gătită și servită. Vizitând cămara, ne veți surprinde probabil pregătind un nou lot de produse și vă veți convinge de ingredientele folosite și de modalitățile autentice de preparare.

i4

În cămară puteți găsi o multitudine de produse, de la zacuscă, dulceață și murături gata de a fi gustate, la produse pe care gospodinele le folosesc la gătit -pastă de gogoșari, tarhon, ciuperci murate sau în saramură.

Nu în ultimul rând, dorim să îl menționăm și pe soțul Chivuței, Nicolae Vestemean, care este omul bun la toate. De la plimbări prin pădure după ciuperci sau fructe, la cultivat produsele în livadă, la copt și curătat legume, Nicu este nelipsit de activitate, iar Cămara Chivuței nu ar fi posibilă fără el. De comenzi și publicitate se ocupă mezinii familiei, Diana și Dorin, care își sacrifică timpul liber pentru a ajuta afacerea familiei, iar de rețete și respectarea lor cu strictețe, se îngrijește bunica Silvia care a împlinit frumoasa vârstă de 83 de ani.

”Datorită faptului că avem foarte puțin timp liber în noua activitate, cel mai ușor ne gasiți pe pagina de Facebook – Cămara Chivuței, dar urmează să lansăm și un website, pentru a fi mai aproape de iubitorii de preparate tradiționale. Pentru că lumea apreciază produsele, iar clienții se înmulțesc, cratițele și oalele sunt mereu pe foc la noi acasă, iar producția este aproape continuă. Recent, am început să livrăm personal în Sibiu și în Cluj, iar în restul țării, trimitem pachetele prin curier. Adresa noastră este: Sadu, IP Molnar, 18, județul Sibiu.

Vă așteptăm cu drag pe la noi să gustați bunătăți din inima Mărginimii!”