Compostul pentru ciuperci nu necesită tehnologii electronice şi nici măcar de mecanică fină. Se poate produce oriunde există spaţii acoperite (remize, şoproane, magazii, beciuri etc.,) dintr-un amestec de gunoi de cal sau/şi de păsări cu paie de grâu, secară, triticale, orz sau orez, proaspete (nu mai vechi de 1 an) şi nealterate, la care se adaugă substanţe minerale (amendamente calcaroase, superfosfat şi uneori uree). Această tehnică poate fi înlocuită cu urină şi must de gunoi, corespunzător cerinţelor ciupercilor privind conţinutul de carbon şi de azot şi reacţia (slab alcalină – pH 7-8) mediului de nutriţie. Acest compost se deosebeşte de celelalte tipuri prin timpul relativ scurt de producere (circa 30 zile) şi respectarea cu stricteţe a reţetei de compostare. Metodele de compostare se grupează în:
– metode aerobe, sau de tip indore, prin care se asigură prezenţa şi mai ales circulaţia aerului în grămada (platforma) de compost. Avantaje: descompunere rapidă şi completă a materialelor organice; distrugere aproape totală a seminţelor de buruieni şi a sporilor de microorganisme patogene; control total asupra proceselor de fermentare. Dezavantaje: pretenţioase faţă de locul şi mărimea platformei; consum mai mare de apă şi de forţă de muncă; pierderi mai mari de azot;
– metode anaerobe prin care nu se permite circulaţia aerului în platformă, deoarece grămada de compost se spoieşte cu pământ sau se acoperă ermetic cu folie sau cu un strat gros de iarbă. Avantaje: sunt accesibile celor cu mai puţină experienţă; puţin pretenţioase faţă de mărimea şi locul de amplasare al platformei; necesită consum mic de apă şi de forţă de muncă; producţie mai mare. Dezavantaje: descompunere lentă şi incompletă; distrugere parţială a seminţelor de buruieni şi a sporilor agenţilor patogeni; control limitat al fermentării.
– infecţii prin lenticele (latente): rapănul de depozit (Venturia inaequalis), nectria (Cylindrocarpon mali) şi cele din grupul “gleosporioza”.
– infecţii prin vătămări ale epidermei: Penicillium, Botrytis, Monilinia, Alternaria, Phytophtora, Sphaeropsis.
– infecţii prin codiţe, cavităţi: Botrytis
– putrezire din interiorul fructelor: Alternaria, Fusarium, Sphaeropsis.
