Consumul de ciocolată neagră reduce stresul și inflamația

Noi cercetări arată că ar putea exista beneficii pentru sănătate atunci când mâncăm anumite tipuri de ciocolată neagră. Rezultatele din două studii care au fost prezentate, în luna aprilie, la întâlnirea anuală a Experimental Biology 2018 din San Diego arată că un consum de ciocolată neagră cu o concentrație mare de cacao (minimum 70% cacao, 30% zahăr organic din trestie) are efecte pozitive asupra nivelului de stres, stării de spirit, memoriei și imunității. Deși este bine cunoscut faptul că cacaua este o sursă majoră de flavonoide, aceasta este prima dată când efectul a fost studiat la subiecții umani pentru a determina cum poate să susțină sănătatea cognitivă, endocrină și cardiovasculară.

Lee S. Berk, DrPH, cercetător în psihoneuroimunologie și știință alimentară de la Universitatea Loma Linda, a servit ca cercetător principal în ambele studii.

„De ani de zile, am analizat influența ciocolatei negre asupra funcțiilor neurologice din punctul de vedere al conținutului de zahăr. Cu cât mai mult zahăr, cu atât mai fericiți suntem. Aceasta este prima dată când am analizat impactul cantităților mari de cacao în doze la fel de mici ca al batoanele de ciocolată cu dimensiuni normale la oameni, pe perioade scurte sau lungi de timp, și suntem încurajați de constatări. Aceste studii arată că o concentrație tot mai mare de cacao, are un efect pozitiv asupra cunoașterii, memoriei, dispoziției, imunității și alte efecte benefice”, a spus Lee Berk.

Flavonoidele găsite în cacao sunt antioxidanți extrem de puternici și agenți antiinflamatori, cu mecanisme benefice cunoscute pentru sănătatea creierului și cardiovasculară.