Controlul eficient al buruienilor din cultura de porumb ajută la obținerea unei profitabilități ridicate

Combaterea buruienilor reprezintă principala lucrare de îngrijire care se efectuează la cultura porumbului în primele faze de vegetatie, datorită creşterii lente a culturii şi datorită densităţii reduse la mp, pentru că astfel sunt create cele mai bune condiţii pentru dezvoltarea buruienilor. De aceea, pentru cultura de porumb este foarte important ca tinerele plante să răsară și să se dezvolte în teren curat,  lipsit de concurența buruienilor.

Pierderile de producţie cauzate de buruieni la cultura de porumb pot fi cuprinse între 30 şi 95%, conform studiilor de specialitate (Şarpe N., 1976). S-a demonstrat faptul că, datorită prezenței buruienilor se pierd câte 100 kg de boabe de porumb pentru fiecare 40 de kg de buruieni substanță uscată. (O. Lesniuc 1985). Buruienile consumă apa din stratul arabil și subarabil, concurând plantele de cultură și amplificând acțiunea secetei. Consumul acestora este de 2 până la 4 ori mai ridicat decât al plantelor de cultură; spre exemplu, dacă porumbul are nevoie de 400 de l pentru a sintetiza 1 kg de substanță uscată, buruienile specifice acestei culturi folosesc între 500-1000 de litri pentru a realiza aceeași masă. Speciile precum Amaranthus, Cirsium arvense, Chenopodium album consumă între 800-1000 de litri de apă pentru a produce 1 kg de substanță uscată (G.I. Bazdirev, 1985).

Mai mult, în condițiile pieței din ultimii doi ani, când prețul fertilizatilor a fost și încă este foarte ridicat, combaterea buruienilor din cultura de porumb prezintă o importanță deosebită în optimizarea costurilor pe hectar, deoarece buruienile necombătute pot consuma o mare parte din îngrășămintele administrate, provocând pierderi financiare semnificative.

 Specialiștii companiei FMC, propun pentru cultura de porumb două erbicide ce pot fi aplicate atât preemergent, cât și postemergent timpuriu, care combat un spectru larg de buruieni graminee și cu frunză lată anuale, și anume: Successor® TX și Successor® Pro.

Successor® TX este omologat la cultura de porumb pentru aplicare atât în preemergență cât și în postemergență timpurie (până la 6 frunze ale porumbului), iar la cultura de floarea soarelui doar pentru aplicare în preemergență. Doza omologată este de 3-4 L/ha, în funcție de nivelul infestării terenului cu buruieni, de spectrul acestora, dar și de momentul aplicării. Pentru rezultate optime privind aplicarea erbicidului preemergent, solul trebuie să fie bine pregătit, mărunțit și nivelat, pentru ca erbicidul să formeze o peliculă cât mai uniform la suprafata solului.

Successor® TX combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale precum: mohor (Setaria spp), costrei (Sorghum halepense), meișor (Digitaria sanguinalis), iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli) sau mei (Panicum miliacenum)  și dicotiledonate anuale precum: știr (Amaranthus retroflexus), spanac sălbatic (Chenopodium spp), turița (Galium aparine), traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), fumarița (Fumaria oficinalis), mușetel (Matricaria chamomilla), macul roșu (Papaver rhoeas), zârna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), pungulița (Thlaspi arvense) sauventrilica (Veronica spp).

Successor® Pro (petoxamid 600 g/l) este omologat la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță și se poate aplica atât preemergent cât și postemergent timpuriu, în doza de 1,5–2 l/ha. Successor® Pro combate buruieni graminee anuale și unele buruieni cu frunză lată anuale.

Ambele erbicide: Successor® TX și Successor® Pro, pot fi aplicate la toți hibrizii de porumb pentru boabe, porumb zaharat și producere de sămânță, dar și la toți hibrizii de floarea soarelui (clasică sau cu rezistență la erbicidele Express™ și imazamox).

Cunoașterea istoricului solei privind rezerva de buruieni, oferă posibilitatea fiecărui fermier de a alege cea mai bună soluție de combatere a buruienilor (ex. tipul de erbicid, spectrul de combatere, etc).

Pentru fermierii care aleg erbicidarea în postemergență, compania FMC le oferă alte 2 soluții: erbicidele Diniro® și Innovate® 240 SC, în funcție de spectrul de buruieni ce apar în cultură și momentul de aplicare al erbicidelor.

Erbicidul Diniro® (prosulfuron 40 g/kg + dicamba 400 g/kg + nicosulfuron 100 g/kg) poate fi aplicat în postemergență la porumb și combate buruieni graminee și cu frunză lată, atât anuale cât și perene. Doza recomandată este de 0,4-0,5 kg/ha, în funcție de gradul de îmburuienare și de stadiul de dezvoltare al acestora și se poate aplica din stadiul de 2 frunze până la 6 frunze ale porumbului.

Datorită sinergiei celor 3 substanțe active conținute, cu efect complementar și moduri diferite de acțiune, dar și spectrului larg de combatere, Diniro® este unul dintre cele mai eficiente erbicide pentru cultura de porumb. Alte avantaje ale erbicidului Diniro® sunt: selectivitațea fată de cultură, faptul că nu există restricții de rotație a culturilor după recoltarea porumbului, dar și raportul preț/calitate foarte bun.

În cazul în care buruienile răsar mai târziu, după stadiul de 6 frunze ale porumbului, va trebui să intervenim cu produse care nu conțin substanțe active hormonale și nu sunt restricționate de stadiul de 6 frunze ale porumbului.

Innovate® 240 SC (nicosulfuron 240 g/l) este un erbicid cu aplicare în postemergență pentru porumb, ce are un spectru larg în combaterea buruienilor graminee anuale și perene (inclusiv Costrei din rizomi) și unele buruieni cu frunză lată. Doza recomandată este 0,135-0,250 ml/ha + 250 ml Trend® 90 (adjuvant), în funcție de spectrul de buruieni și stadiul de dezvoltare al acestora și se poate aplica în intervalul 2-8 frunze ale porumbului.

Erbicidul Innovate® 240 SC nu are restricții pentru liniile parentale, porumb zaharat și de floricele și este compatibil cu alte erbicide utilizate la cultura de porumb pentru completarea spectrului de combatere.

Pentru mai multe detalii despre erbicidele FMC , accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor, pentru a-i ajuta să producă hrană pentru o populație în continuă creștere, adaptându-se totodată la mediul înconjurător în plină schimbare.

Soluțiile inovatoare FMC pentru protecția culturilor – inclusiv cele biologice, produse pentru nutriția plantelor, solutii pentru agricultura digitala și de precizie – îi ajută pe fermieri, consultanți și profesioniști în protectia plantelor, să treacă cu brio peste cele mai grele provocări, protejând în același timp mediul înconjurător. Cu aproximativ 6400 de angajați în mai mult de 100 de facilitati în toată lumea, FMC își ia angajamentul să descopere noi substante active pentru noi formulari de produse erbicide, insecticide și fungicide și să devină un pionier în tehnologii semnificativ mai prietenoase cu planeta. Vizitează site-ul fmcagro.ro pentru a afla mai multe și urmărește-ne pe Facebook®

Cătălin Viziru

Director marketing FMC Agro

Romania si Republica Moldova