Cosmin Popescu, Alta Seeds: “Principiul esențial pentru noi este munca în echipă!”

Interviu cu Cosmin Popescu – Country Manager Alta Seeds pentru România, Bulgaria și Republica Moldova

Domnule director Cosmin Popescu, Alta Seeds este divizia de semințe a grupului UPL. Vă rugăm să ne prezentați, în câteva cuvinte, cartea de vizită a companiei.

Într-adevăr, Alta Seeds este un brand premium de semințe pentru culturi de înaltă calitate al companiei Advanta Seeds, care, la rândul său, e parte a grupului internațional UPL; e unul din grupurile importante la nivel global, acesta ocupând în prezent a cincea poziție ca valoare a cifrei de afaceri în clasamentul mondial în domeniul agribusiness-ului.

Compania are peste 70 de ani de experiență în cercetare și dezvoltare în domeniul semințelor pentru cultura mare de floarea-soarelui, porumb, sorg, rapiță, dar și pentru multe specii de legume.

Alta Seeds este prezentă pe piața din România din anul 2014 prin intermediul distribuitorilor; în 2019 am deschis oficial și biroul regional din București, de aici gestionându-se activitatea din România, Bulgaria și Republica Moldova.

Misiunea noastră este una foarte clară – suntem aici pentru a oferi fermierilor soluții solide la provocările secolului XXI, precum schimbările climatice și insecuritatea alimentară.

Viziunea noastră e să ajutăm fermierii să obțină un plus de productivitate oferindu-le  acces la soluții agricole inovatoare și tehnologii moderne. Cred că ăsta a fost și unul dintre factorii care ne-au transformat într-o companie care funcționează în spirit antreprenorial, o companie în care valorile apreciate inainte de toate sunt curajul și asumarea, umanitatea și munca în echipă.

Ce ne puteți spune despre portofoliul de produse? Și care sunt preferințele producătorilor agricoli?

Focusul nostru e clar pe floarea-soarelui. În acest moment portofoliul de produse Alta Seeds pentru piața din România cuprinde nouă hibrizi din această cultură ce acoperă tot spectrul utilizabil local: discutăm atât despre hibrizi convenționali, cât și despre hibrizi linoleici sau high oleici cu rezistență la erbicide și hibrizi ulta high oleici.

Performanțele locale ale acestora sunt rezultatul a trei lucruri foarte importante: un profil genetic foarte bun obținut în laboratoarele noastre de cercetare, al unor tehnologii performante, dar și  faptului că pentru a obține hibrizi extrem de adaptați condițiilor noastre pedoclimatice am deschis o stațiune de amelorarea florii soarelui în această zonă.

Discutând despre celelalte culturi, portofoliul nostru e completat de patru hibrizi de porumb din grupele de maturitate FAO 290, FAO 380, FAO 420, FAO 450, de patru hibrizi de sorg, unul pentru furaj și ceilalți pentru boabe, dar și de doi hibrizi de rapiță de toamnă.

Întorcându-mă la portofoliul nostru local pentru cultura de floarea-soarelui, cred că principalele noastre avantaje sunt diversitatea și performanța hibrizilor, dovedită în ultimii trei ani agricoli, între 2020-2022, în condiții pedo-climatice severe; practic putem acoperi cam orice combinație de atribute pe care și le-ar putea dori vreodată fermierii români, datorită celor trei mari tehnologii specifice acestei culturi dezvoltate de noi: iGrowth, Altasun și Nutrisun; și facem asta în condiții de performanță, lucru demonstrat și de prezența noastră în ultimii trei ani în primele cinci poziții ale topului APPR cu doi hibrizi, Hysun 180 IT si Hysun 238 IT.

În funcție de natura pedo-climatică a zonei și de tehnologia de cultivare dorită de către fermieri, aceștia pot să aleagă între hibrizi linoleici, convenționali sau hibrizi high oleici toleranți la erbicide.

Mai mult, în premieră pentru piața din Europa și în consecință și pentru cea locală, am lansat încă de acum trei ani un hibrid ultra high oleic, Altasun 452 UHO. Datorită concentrației sale extrem de ridicate de acid oleic (mai mare de 90%), acesta realizează concentrația necesară uleiului high oleic chiar și când se reduce la jumătate spațiul de izolare necesar pentru acest tip de hibrizi. Prin aceasta, Altasun 452 UHO facilitează și un foarte bun asolament, motiv pentru care fermierii nu vor mai depinde de asolamentul practicat de vecinii pe parcelă.

Dintre produsele noastre notabile merită amintiți hibridul HYSUN 238 IT și HYSUN 180 IT, care au cel mai înalt potențial în ceea ce privește capacitatea de producție din segmentul hibrizilor toleranți la Imidazolinone.

HYSUN 238 IT este un hibrid cu maturitate mijlocie, dezvoltat pe baza tehnologiei iGrowth®. Aest hibrid are nu doar rezistență la erbicidele pe bază de imazamox, dar și are cel mai ridicat nivel de toleranță la Orobanche cumana (rasa G). Un avantaj suplimentar e dat de faptul că e ferit de atacul păsărilor și a arsurilor solare, datorită poziției calatidiului care este paralel cu solul.

Producțiile sunt  remearcabile pentru un produs cu aceste proprietăți, acestea variind în funcție de zonă de la 4,5 t/ha până la 5,9 t/ha. Acest hibrid este propunerea Alta Seeds pentru fermele din zonele aride din România, cât și acolo unde producția depășește constant 4 tone/ha.

HYSUN 180 IT e recomandarea Alta Seeds pentru zonele în care Orobanche cumana poate fi o problemă, având în vedere timpurietatea (perioada scurtă de vegetație de care are nevoie pentru a-și completa necesarul termic) și toleranța sa la această buruiană parazit, demonstrată local; în anul 2022 într-o cultură experimentală amplasată în zona Tulcea, într-o solă cultivată intenționat în monocultură, puternic infestată cu Orobanche cumana, Hysun 180 IT a avut un grad de atac scăzut, dovedind astfel nivelul de rezistență G+, mult peste martorii de la concurență.

Este exact tipul de hibrid de care au nevoie fermierii aflați în zonele aride; în testările amplasate în sudul României și în Bulgaria, Hysun 180 IT a depășit hibrizii de la concurență din punct de vedere al producției;

Un alt punct de focus pentru noi este cultura sorgului, o cultură care a început să revină în atenția fermierilor din România datorită noilor realități pedoclimatice și nu numai. E o cultură din ce în ce mai interesantă pentru fermierii români, atât datorită beneficiilor sale, mai ales în cazul fermelor integrate, cu componentă dublă, vegetală și animală, cât și datorită rezistenței la unele erbicide, rezultat al celei mai recente tehnologii lansate de Alta Seeds în Europa.

Avem nu doar primul hibrid de sorg cu această proprietate specifică din regiune, ci și o experiență de peste trei ani de zile în cultivarea acestuia pe piețe mature precum Statele Unite, Franța, Argentina sau Australia. 

Produsul star al acestei categorii este Sentinel IG, primul hibrid de sorg pentru boabe din Europa dezvoltat pe baza tehnologiei iGrowth®; e un hibrid tolerant la erbicidele pe bază de Imazamox, care oferă fermierilor un control superior al buruienilor, dar și o  creștere a productivității acestei culturi.

Trecând la porumb, ne face plăcere să vă comunicăm că vom dezvolta semnificativ oferta noastră în anii care urmează; din portofoliul actual merită menționați hibrizii Anadon și DS 23188.

Anadon e o variantă de porumb foarte bună pentru siloz dar și pentru boabe. În ceea ce privește silozul se remarcă prin raportul mare al frunzelor în masa vegetală, talie mare și un stay green foarte bun, chiar și în condiții dificile. Concentrația foarte mare de amidon din boabe, peste 72%, e un argument solid în alegerea cultivării hibridului pentru alcool, dar și pentru siloz, deoarece aduce un aport suplimentar de energie.

DS 23188 e un hibrid semi-timpuriu, caracterizat printr-un potențial de producție ridicat și recomandat pentru producția de boabe sau pentru siloz cu o talie înaltă, un foliaj bogat și o rezistență mare la Ustilago Maydis.

La capitolul rapiță tot ce vă pot spune momentan e că ne pregătim să lansăm câțiva hibrizi noi, de primăvară.

Ce își doresc fermierii? Unul dintre cele mai recente trenduri este dat de interesul crescut al acestora pentru hibrizii noștri ultra high oleici cu conținut ridicat de acid stearic, precum Altasun 452 UHO.

Acești hibrizi inovativi aduc fermierilor un avantaj practic evident – reducerea spațiului de izolare rezultă într-un plus de eficiență în fermă, iar când combini asta cu un conținut de acid oleic de peste 90%, rezultă că ai nu doar un nivel crescut de productivitate, ci și un produs de calitate superioară, ușor vandabil și profitabil.

Nu mai discutăm despre beneficiile oferite atât comercianților cât și consumatorilor de uleiul obținut în urma procesării semințelor obținute de la acești hibrizi – de la o viață de raft extinsă, datorată extra stabilității și rezistenței la oxidare, până la un punct de prăjire mai ridicat, de 120 de grade sau un produs final mai sănătos, cu un conținut mai ridicat de Omega 3.

Ca să înțelegeți nivelul de interes pentru acest produs, vă voi spune doar atât – în 2022 suprafața cultivată cu acest hibrid a crescut de peste 10 ori.

Compania Alta Seeds a avut o evoluție foarte rapidă, într-un interval de timp foarte scurt. Cum explicați această dinamică și care au fost elementele definitorii ale acesteia?

Vă mulțumim pentru apreciere. Principiul esențial pentru noi este munca în echipă. Ne place performanța, credem că obținerea ei e o activitate de grup și mai credem că dacă vrem să ajungem acolo, trebuie să ne transformăm dintr-un grup într-o familie unită. Ne respectăm unii pe alții și încercăm să fim oameni în adevăratul sens al cuvântului, chiar înainte de a fi buni profesioniști.

Și mai merită spus ceva – întotdeauna am încercat să mixăm în echipe oamenii cu multă experiență cu tineri aflați la început de carieră, pentru că simțim că avem nevoie la nivel de industrie să creștem o nouă generație de specialiști. Drumul spre mai bine trece prin modele noi și inovație la nivel de servicii, iar asta e un lucru care e cel mai bine făcut de oameni noi, care nu cară după ei povara lui “dar nimeni nu a făcut vreodată asta la noi în industrie”.

Vrem să îi ajutăm pe clienții noștri să obțină mai mult cu mai puțin; acest lucru însemnă din partea noastră efort necondiționat, uneori timp nenormat, foarte des flexibilitate și câteodată soluții pe care nu le găsești în manualele de marketing.

Practic, asta face diferența… un pic mai multă disponibilitate, atât pentru a asculta și a înțelege cât și pentru a gândi lateral și a găsi soluții.

Cum a afectat războiul din Ucraina piațele agricole locală și europeană de cereale? Dar pe cea de agribusiness?

Este o radiografie greu de făcut, probabil că vor mai trece câțiva ani până când vom avea o imagine apropiată de adevăr a impactului generat de acest război. E greu și pentru că a existat și există un efect cumulat al altor factori: pandemia, schimbările climatice, modificările în legislația europeană și noile directive PAC, creșterea galopantă a prețurilor la îngrășăminte și la alte inputuri necesare agriculturii, creșteri generate la rândul lor de creșterea costului la gaze, electricitate sau de inflație.

Mai mult, trebuie spus și că agricultura României a  trecut printr-o conjunctură absolut nefavorabilă, în contextul secetei care a diminuat potențialul productiv al fermelor românești.

Dar da, a existat un efect și unul puternic, chiar dacă nu e clar cuantificabil. Pe de o parte înțelegem atât nevoia de a ajuta producătorii ucraineni, a căror țară e greu încercată în acest moment, precum și nevoia de a evita o criză alimentară globală, Ucraina fiind unul dintre producătorii mondiali importanți de cereale.

Fluxurile ucrainene de marfă au intrat și tranzitat România pe toate canalele, auto, feroviar și fluvial, din cauza blocării porturilor de la Marea Neagră de către Rusia. Mai mult, Uniunea Europeană a scutit de taxe de import în UE mărfurile ucrainene. Fiind o destinație foarte apropiată și cu mulți dintre producătorii ucraineni puși în situația în care  trebuie să-și minimizeze costul logistic, e clar că piața românească e afectată.

Fermierii români, mulți având încă stocuri, au fost forțați să scadă prețurile, iar asta a afectat rezultatele economice ale fermelor românești. E o situație care dacă trenează poate afecta grav rentabilitatea fermelor locale, dacă e să luăm în calcul și faptul că în plus, costurile logistice s-au dublat.

Un alt lucru discutabil pe care l-a făcut UE a fost eliminarea obligației de a prezenta certificatul sanitar – veterinar pentru aceste mărfuri. Practic, în cazul produselor agricole ucrainene nu mai avem nicio trasabilitate, acest lucru având un efect grav asupra siguranței alimentare. Probabil că loturi de porumb cu micro toxine, loturi de rapiță compromisă au traversat și, în multe cazuri, au rămas în România.

Pe termen mediu și lung e greu să anticipăm ce se va întâmpla. Există însă și motive să privim optimiști către viitor – fermierii români și-au mărit optimizat structura culturilor, și-au rentabilizat costurile folosind tehnologii moderne, în timp ce mulți dintre ei au făcut deja  primii pași spre o agricultură conservativă.

Ce noutăți pregătește compania Alta Seeds pentru 2023 și ce strategii aveți în vedere, raportându-ne la tendința de creștere a pieței pe anumite produse?

În materie de strategie, ne focusam pe îmbunătățirea în general a calității contactului cu fermierii și pe extinderea acoperirii noastre, în special în zonele cultivatoare de floarea-soarelui.

Această cultură rămâne pentru noi cea mai importantă zonă de acțiune nu doar datorită portofoliului nostru, ci și pentru că dacă e să ne uităm la ultimii 5 ani, grei din punct de vedere pedo-climatic, ea oferă cea mai bună stabilitate. E totuși o cultură rezistentă la secetă, spre deosebire de porumb care a avut un declin semnificativ în ultimul an, de peste 500.000 de hectare.

Predictibilitatea e o bază bună atunci când vrei să obții un #plusdeproductivitate; plecând de aici, ai nevoie de un hibrid bun, motiv pentru care anul asta vom lansa în România cea mai recenta adiție din portofoliul internațional pe această cultură – Hysun 310 SU.

Ce merită să știți despre Hysun 310 SU, cea mai nouă adiție din portofoliul nostru?

În segmentul hibrizilor de floarea-soarelui cu toleranță la tribenuron metil, Hysun 310 SU poate fi o soluție atât în fermele situate în zone în care seceta este foarte frecventă, dar și acolo unde fermierii au nevoie de un plus de intensivitate.

Faptul că este rezistent până la rasă G+ de Orobanche cumana îl face o soluție foarte bună și pentru zonele în care acest parazit provoacă infecții mari; în testele noastre efectuate în condiții de infecție foarte puternică cu Orobanche, toleranta lui deosebită la acest parazit i-a asigurat rezultatele de producție cu 1000 – 1500 Kg peste hibrizii cu toleranță doar până la rasele E.

În condiții bune de tehnologie, rezultatele de producție mai mari de 4.5 t/ha sunt frecvente, asta în condițiile în care concentrația de ulei rămâne de asemenea ridicată.

În încheierea discuției noastre, domnule director Cosmin Popescu, vă rog respectuos să adresați un mesaj tuturor partenerilor, colaboratorilor, dar și fermierilor, cititori ai revistei Business Press Agricol!

În primul rând vreau să le mulțumesc pentru încrederea acordată atât distribuitorilor cât și fermierilor care au ales produsele noastre, mai ales în această perioadă grea pentru agricultură, în care schimbarea unui furnizor presupune asumarea unui risc suplimentar.

Tuturor celorlalți aș vrea să le urez un an mult mai bun și să îi asigur de două lucruri – că dacă vor alege să lucreze cu noi vor descoperi nu doar un partener mult mai uman, empatic și prietenos ci și un portofoliu de produse care le va aduce în mod cert un #plusdeproductivitate!