Crescătorii de animale solicită o anchetă urgentă şi pedepsirea celor vinovaţi de dezastrul transportului maritim din portul Midia

Crescătorii de animale solicită o anchetă urgentă a instituţiilor responsabile şi pedepsirea celor vinovaţi de „dezastrul transportului maritim de animale vii din România”, când un vas încărcat cu 14.600 de ovine s-a scufundat parţial în portul Midia.

Membrii ACEBOP sunt consternaţi de dezastrul transportului maritim de animale vii din România, de uciderea de mii de ovine, din motive neelucidate.

„Mii de suflete nevinovate care au murit din cauza unor manevre navale greşite. Noi nu acceptăm astfel de explicaţii, solicităm o anchetă urgentă a instituţiilor responsabile şi pedepsirea celor vinovaţi după legea românească de bunăstare a animalelor.

Există un ordin comun ANSVSA cu Ministerul Transporturilor care a rămas o amintire pe hârtie. Ne sună medici veterinari din Satu Mare, Arad, Cluj, care au ajuns la cuţite cu transportatorii care duc animalele noastre în Turcia, în condiţii mizerabile. Veterinarii nu vor să aprobe aceste transporturi şi suportă injurii şi ameninţări! Dorim soluţii urgente, suntem ţară comunitară, ne facem de râs! Pentru propuneri legislative bune se pare că nu a fost loc, în schimb a trecut în vară o propunere de autorizare de urgenţă a navelor de transport animale vii pentru că existau anumite interese.

De aproape doi ani o iniţiativă legislativă realizată cu experţi din ONG-uri şi medici veterinari din organizaţii profesionale se tot plimbă prin parlament întrucât transportatorii nu sunt de acord să investească în mijloacele de transport vechi, care afectează siguranţa animalelor.

Solicităm urgent revizuirea legislaţiei, inclusiv a procedurilor în caz de criză în noua PAC 2021-2027 către comerţul internaţional al României cu produse cu valoare adăugată – carne în carcasă, nu animale vii! Dacă nu suntem capabili să protejăm animalele în cadrul transporturilor pe distanţe lungi, măcar să avem coloană vertebrală să le interzicem. Noi apărăm drepturile fermierilor dar ţinem în primul rând la dreptul la viaţă al animalelor”, a explicat  Mary Pană – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine din România (ACEBOP), într-un comunicat  transmis presei.