Cu cât mănâncă mai multe pesticide, cu atât le place mai mult

Bondarii dobândesc un gust pentru produse alimentare cu pesticide, pe măsură ce sunt tot mai expuși la acestea, un comportament care prezintă simptome posibile de dependență.

Acest studiu al comportamentului bondarilor indică faptul că riscul de alimentare cu pesticide, care intră în coloniile de albine poate fi mai mare decat se credea anterior, ceea ce poate avea impact asupra succesului reproducerii coloniei.

În cercetările publicate astăzi în Proceedings of the Royal Society B, o echipă de la Imperial College din Londra și Queen Mary University din Londra (QMUL) a arătat că coloniile de bondari se hrănesc din ce în ce mai mult cu hrană pe bază de pesticide.

Cercetătorii au testat clasa controversată a pesticidelor, „neonicotinoidele”, care sunt în prezent una dintre cele mai utilizate clase de pesticide la nivel mondial, în ciuda interdicției totale în UE. Impactul neonicotinoidelor asupra albinelor este dezbătut intens, iar interdicția este o decizie care a primit opinii mixte.

Dr. Richard Gill, de la Departamentul de Științe ale Vieții la Imperial, a declarat: „Având în vedere o alegere, albinele naive par să evite produsele alimentare tratate cu neonicotinoide. Cu toate acestea, deoarece albinele experimentează din ce în ce mai mult produsele alimentare tratate, ele își dezvoltă preferința. 

Interesant, neonicotinoidele vizează receptorii nervilor la insecte care sunt similari cu receptorii vizați de nicotină la mamifere. Constatările noastre arată că bondarii dobândesc un gust pentru neonicotinoidele care indică anumite simptome de comportament de dependență, ceea ce este intrigant având în vedere proprietățile de dependență de nicotină la om”.