Cu ce combatem buruienile în postemergență în cultura de soia?

Soia este o cultură profitabilă, dar foarte sensibilă la îmburuienare, iar procesul combaterii este un efort constant. Buruienile pot provoca pagube majore acestei culturi, iar aplicarea nerațională a erbicidelor poate avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. Dacă în preemergență am aplicat Tender, Proman sau alt erbicid recomantat pentru această perioadă, după răsărire este important să menținem cultutura curată de buruieni.

Ce puteți utiliza?

FIGHTER (480 g/l bentazona) este o noua formulare pe baza de bentazona, concentrat solubil în apă. Doza omologată este de 2,0 l/ha. Buruienile trebuie să fie răsărite și să se afle în faza de 2-4 frunze, respectiv BBCH 12-14. Este recomandat că tratamentul să se realizeze când temperatura aerului este mai mare de 15°C și umiditatea aerului mai mare de 40%. Se va evita efectuarea tratamentului în perioadele de stres ale buruienilor.

LISTEGO/PULSAR (imazamox 40 g/l) combate buruienile anuale cu frunza lată și unele graminee. Doza de utilizare este cuprinsă între 0,75 – 1,0 l/ha și depinde de infestare și dominanta buruienilor.

PASSAT un alt erbicid pe maza de imazamox, omologat în doză 1,25 l/ha Aplicarea acestor erbicide se face începând de la apariția primelor frunze trifoliate până la apariția primilor lăstari laterali. Nu se aplică după apariția bobocilor florali. Eficacitatea maximă se obține atunci când buruienile dicotiledonate anuale sunt în faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale în faza de 1-3 frunze (să nu fie înfrățite).

HARMONY 50 SG (tifensulfuron-metil 50%) este un erbicid selectiv, sistemic. Doza omologată este de 12 g/ha + 0,1% adjuvant Trend. Utilizarea adjuvantului Trend se recomandă în doza de 250 ml/ha. Pentru combaterea eficienta a buruienilor se recomanda aplicarea a doua tratamente succesive la interval de 8-10 zile. Nu se prăsește cultura înainte și după tratament – cel mai bun moment pentru prășit este la 12-14 zile după tratament. HARMONY 50 SG are perioadă lungă de aplicare. Este important de reținut că după aplicarea acestui erbicid nu exista restricții în rotația culturilor.

LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil 50 g/l) poate fi folosit în doză de 1,5 – 2,0 l/ha și combate foarte bine costreiul din rizomi (Sorgum halepense), iar în doză de 0,7 l/ha împotrivă buruienilor monocotiledonate anuale până la stadiul de înfrățire (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorgum din semințe). Acest erbicid are o eficacitate ridicată și nu creează probleme de remanentă pentru culturile postmergatoare. De asemenea, eficacitatea lui nu este afectată de o eventuală ploaie în 2-3 ore de la aplicare.

RANGO (quizalofop-P-tefuril 40 g/l) – îl puteți utiliza împotriva buruienilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria) în doză de 0,75 l/ha, iar împotriva costreiului din rizomi, doza omologată este de 1,5 – 2,0 l/ha. Este foarte bine absorbit de către frunzele buruienilor, iar performanțele acestui erbicid nu sunt afectate de ploaie, de îndată ce soluția s-a uscat pe plante.