Cultura de creson

Cresonul reprezintă una dintre primele legume verdeţuri recoltate primăvara devreme, care poate aduce venituri substanţiale cultivatorilor, fiind o specie rezistentă la frig şi având un ritm de creştere foarte rapid.

Cresonul de grădină sau hreniţa (Lepidium sativum), se cultivă pentru frunzele şi tulpinile tinere care se con­sumă în stare proaspătă sub formă de salate sau ca şi condiment pentru diferite preparate culinare. Are conţinut ridicat de vitamine (A, B, K, C – 75 mg/100g), săruri minerale (calciu, fier, mangan, fos­for), precum şi uleiuri eterice care îi dau savoarea deosebită. Cultivarea cresonului se face atât la scară industrială, cât şi în grădinile fami­liale. Se pretează şi în cultura hidroponică, dezvoltându-se foarte bine în apa uşor alcalină. Îl găsim preponderent în Europa Centrală şi de Vest, în ţara noastră fiind cultivat sporadic de către grădinari amatori. Pe pieţele occidentale cerinţele faţă de cresonul cultivat sunt mai mari decât oferta. Această situaţie se datorează şi faptu­lui că produsul nu este disponibil în formă deshi­dratată, iar perioada lui de păstrare, în condiţii optime, este foarte scurtă.

Specia nu are cerinţe ridicate faţă de factori de mediu; seminţele ger­minează repede, în 2-3 zile, chiar şi la temperaturi moderate. Plantele rezistă la temperaturi mai scăzute, de primăvară timpurie sau de toamnă târzie, dar nu rezistă la îngheţuri puternice. Are cerinţe mode­rate faţă de lumină şi umiditate. Preferă solurile fertile, nisipo-lutoase sau luto-nisipoase.

Planta are o perioadă scurtă de vegetaţie şi se poate cultiva atât în câmp, cât şi în spaţii protejate. Terenul se pregăteşte în mod obişnuit (arătură de toamnă la 30 cm adâncime, discuire, administrarea de îngrăşăminte chimice sau organice şi modelarea terenului), urmărindu-se realizarea unui pat germinativ foarte bine mărunţit.

Cultura se înfiinţează prin semănat direct, în diferite etape, pentru eşalonarea perioadei de consum, începând cu luna martie. Pentru un hectar de cultură sunt necesare 4-5 kg de sămânţă. Deoarece se recoltează la 3-4 săp­tămâni de la semănat, nu necesită lucrări de întreţinere deosebite, excepţie făcând îndepărtarea buruienilor din cultură prin metode chimice (aplicarea erbicidelor) sau manual (plivit). În perioadele secetoase se irigă cu cantitate totală de 250-300 mc apă/ha.

Cresonul se recoltează în faza de frun­ze cotiledonale (primele 2 frunzuliţe). În cazul culturilor aflate în câmp recoltarea se face manual, prin 2-3 treceri succesive şi constă în ruperea sau tăierea frunzelor. Altă metodă constă în tăierea plantelor de la bază.

Producţia este de 4-5 tone/ha. Cultivat în lăzi sau tăviţe din plastic, cresonul se poate recolta prin tăiere pe tot parcursul anului. Producţia este de 1-2 kg/mp, în funcţie de mărimea plantelor. Frunzele de creson sunt foarte perisabile şi nu pot fi păstrate decât o zi.