Cultura de porumb, strategică pentru fermieri!

Moderatorul evenimentului a fost Alina Creţu, director executiv APPR, care a subliniat că scopul organizării Zilei Porumbului chiar şi în aceste condiţii vitrege este de a arăta că fermierii sunt solidari şi că pot continua să comunice eficient şi atunci când întâlnirile în câmp nu mai sunt posibile.

“Evenimentul Ziua Porumbului a pornit cu o dezamăgire profundă, dar până la urmă şi cu speranța că poate fi începutul soluțiilor pentru o agricultură performantă în Bărăgan și în zona de sud-est a ţării. Mă refer la soluții care să vină atât din partea fermierilor cât și din a celor care decid pentru fermieri. Există oportunitatea de a găsi chiar astăzi câteva răspunsuri.

Scopul acestui eveniment, în acest an special, este de a demonstra că fermierii sunt solidari şi că pot continua mișcarea lor şi comunicarea pe platformele on-line chiar şi în condiţiile actuale când organizarea întâlnirilor în câmp nu mai este posibilă din păcate. Trebuie să privim partea bună a lucrurilor şi împreună cu lectorii prezenţi să găsim cele mai eficiente şi viabile soluţii pentru agricultura greu încercată din acest an. Mă bucur că multe dintre companiile de inputuri sunt astăzi prezente la Ziua Porumbului de la Orezu.

România este o țară agricolă importantă cu un potenţial important. În anii trecuţi, aşa cum bine ştiţi, aici se obţineau producții medii de peste 12, 13, 14 tone la hectar. Asta înseamnă că este un potențial extraordinar la care mai este mult de lucrat în spate şi nu mă refer doar la seminţe şi produse de protecţie, ci şi la o bună formare profesională. Aşa că trebuie să acordăm o atenție deosebită acestei culturi, pe care fermierii o consideră strategică și împreună cu furnizorii de soluții de diferite tipuri să atingem potențialul despre care vorbeam anii trecuți”, a precizat Alina Creţu, înainte de a-i prezenta pe speakerii forumului.

Fără apă, nu există viață!

Subiectele principale din cadrul dezbaterii au fost axate pe dezastrul agricol creat de secetă, pe măsurile de sprijin pentru fermieri, discutându-se și despre crearea unui fond mutual, un fond de risc care să fie la dispoziția fermierilor în astfel de momente critice, despre schimbările climatice și posibilitățile de adaptare a agriculturii românești la tehnologii cât mai noi, dar și despre strategiile gândite pentru a aduce apa la culturi.

“Seceta pedologică a făcut ca producția de porumb să fie extrem de scăzută anul acesta, media fiind undeva la 2.100-2.200 de kg la hectar, față de 12.000 de kg la hectar în 2018, când România a fost cel mai mare exportator de porumb. Trebuie să încercăm să trecem cu bine și peste asta. Am vrut să facem acest eveniment, chiar dacă loturile de porumb sunt grav afectate de secetă, să tragem și un semnal de alarmă pentru viitor referitor la ce vom face legat de cultura de porumb, care pentru fermieri întotdeauna a fost o cultură profitabilă. Sper ca în viitor să nu mai avem parte de o asemenea secetă și atâtea greutăți.

Producțiile din acest an sunt foarte diferite. De pe anumite loturi am recoltat 710 kg/hectar, iar de pe altele 5.700 kg/hectar. Media este undeva la 2.200 kg, cea mai slabă producție de când organizăm Ziua Porumbului. Nu este nimeni vinovat. Știți foarte bine că nu există viață fără apă. Și atunci trebuie să ne gândim în viitor. Anul 2020 este un an foarte complicat, după cum îl vedeți, cu producții foarte mici și la porumb și la floarea soarelui. Ne va determina ca în viitor să fim mai precauți, să vedem cum putem să aducem apa la plante.

Au mai fost ani grei dar sperăm să trecem cu fruntea sus și peste un an greu ca acesta. Trebuie să recunosc, fără să laud pe cineva, că am avut și suport de la Ministerul Agriculturii și am construit această formă de ajutor pentru culturile înființate în toamnă și sper ca până pe 25 septembrie să avem și banii în cont și să putem acoperi o parte din cheltuieli. Orice fel de ajutor este binevenit. Trebuie să ne gândim și la o schemă care să acopere și culturile înființate în primăvară, pentru că situația este destul de complicată. Un an dificil va fi acoperit foarte greu și într-o perioadă mai lungă, dar agricultorii sunt în general oameni optimiști”, a afirmat Nicolae Sitaru în cadrul intervenţiei sale.