Cum combatem eficient gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus) care a devenit rezistent la insecticidele piretroide?

Conform studiilor efectuate de IRAC – Comitetul de Acțiune pentru Rezistența la Insecticide (www.irac-online.org), în ultimii ani în Europa, aproximativ 85-90% din populațiile gândacului lucios al rapiței (Meligethes aeneus) au dezvoltat o rezistență la insecticidele piretroide. Pentru a combate eficient acest dăunător care atacă culturile de rapiță, este recomandat să folosim alternativ insecticide cu mod de acțiune diferit și să respectăm doza omologată.

În portofoliul FMC Agro România, avem soluția eficientă și de încredere pentru controlul acestui dăunător în culturile de rapiță: insecticidul AVAUNT® 150 EC, ce conține substanța activă indoxacarb (grupa 22), asigură un control rapid a dăunătorului Meligethes aeneus, inclusiv a populațiilor rezistente la acțiunea piretroizilor.

AVAUNT® 150 EC acţionează prin contact și ingestie, la nivel neurotoxic în corpul insectelor, prin blocarea canalelor de sodiu din nervii organismelor ţintă.

După ce pătrunde în organism prin contact sau ingestie, substanța activă produce bioactivarea metaboliţilor și efectul neurotoxic.

După bioactivare, se întrerupe rapid hrănirea, ceea ce conferă o excelentă protecţie culturii tratate. Fiziologic, insecta este paralizată după bioactivarea substanţei active (2 – 12 ore de la aplicare) și după scurt timp moare.

Sub acțiunea substanței active, gândacul lucios al rapiței va muri în aproximativ 1-4 zile de la ingestie, dar în acest interval, dăunătorul mai poate fi observat în cultura, însă acesta nu va produce daune.

Este cunoscut faptul că gândacul lucios al rapiței produce pagube importante culturilor de rapiță înainte de înfloritul acesteia. El consumă organele florale din bobocii încă nedesfăcuți, având drept consecință distrugerea bobocilor florali atacați și reducerea producției de rapiță.

Sursa: studii Franta 2009

Insecticidul AVAUNT® 150 EC este omologat în România pentru combaterea insectelor dăunătoare la porumb, viță de vie, rapiță, legume și pomi fructiferi. Pentru controlul gândacului lucios al rapiței, doza recomandată este de 170 ml/ha. Se recomandă aplicarea produsului înainte de înflorit până la începutul primelor petale vizibile (mugure galben) imediat ce populația dăunătorului depășește pragul de dăunare de 1-2 adulți/plantă.

Studiile de teren efectuate, au demonstrat că insecticidul Avaunt® are o toxicitate redusă asupra entomofaunei utile, făcând din acesta un instrument ideal în programele de management integrat al dăunătorilor.

Cu insecticidul Avaunt® de la FMC, puteți avea o cultură mai puternică și atfel puteți obține producții mai mari.

AVAUNT®150 EC are următoarele avantaje:

  • Întrerupe rapid hrănirea gândacului lucios al rapiței
  • Are acțiune de lungă durată
  • Toxicitate redusă asupra entomofaunei utile
  •  Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării
  •  Instrument ideal in programele de management integrat al dăunătorilor și managementul apariției rezistenței la insecticide