Cum să îți păstrezi rentabilitatea în anii următori. Un articol marca Saaten Union România

Compania Saaten Union a recoltat platforma demonstrativa de porumb, locul unde si-a dat întâlnire cu fermierii din zona pe data de 8-9 august 2023, eveniment la care toți cei prezenti au avut ocazia sa observe hibrizii de porumb si floarea-soarelui.

Pentru anul 2023 a fost înființata cultura de porumb într-o schema de fertilizare minima, zero îngrășăminte chimice si 500-600 kg/ha de îngrășăminte BIO, procesate.

In ceea ce privește tehnologia completa pe care au aplicat-o specialiștii SAATEN UNION ROMANIA, aceasta cuprinde tehnici moderne si adaptate la actualele condiții pedoclimatice.

Cultura premergătoare a fost cea de cereale păioase de toamna. După recoltare, s-a înființat un covor verde, marca VITERRA SEEDS, compus din bob de toamna, mazăre de toamna, muștar si ovăz.

Covorul verde a fost desființat pe data de 15 ianuarie prin arătura. Pentru pregătirea patului germinativ a urmat o singura trecere cu combinatorul pe data de 09.04.2023. Pe data de 18.04.2023 s-a efectuat semănatul la o densitate de 67 000 boabe/ha pentru toți hibrizii prezenți, hibrizi de la FAO250 pana la FAO450.

Pentru a controla spectrul de buruieni prezent in sola, a fost aplicat un erbicid preemergent care conține: S-metolaclor si terbutilazin. Concomitent cu aceasta erbicidare a fost făcut si tratamentul cu insecticid pentru a combate dăunătorii prezenți.

Ultimul tratament efectuat in vegetație a fost reprezentat de erbicidarea completa cu produse pentru a combate buruienile probleme din sola. Erbicidele folosite au avut substanțele active: nicosulfuron si mesotrione.

In momentul recoltării, in prima săptămâna din septembrie, producțiile înregistrate au fost după cum urmează, conform graficului:

Pentru grupele de maturitate FAO250-300, s-a observat o foarte buna dezvoltare a plantelor. Arșița care a apărut nu a afectat acești hibrizi si astfel ei au putut sa se dezvolte conform resurselor pedologice pe care le-au avut la dispoziție.

Pentru grupele de maturitate FAO300-350 s-a observat o dezvoltare puternica a plantelor, știuleții au fost foarte bine dezvoltați, polenizați pana in vârf. Din aceasta grupa, hibridul SPARTAN FAO320 s-a remarcat, din nou, si a obținut o frumoasa producție de 9300 kg/ha la umiditate de 13%.

Pentru grupele de maturitate FAO350-380 se observa o stabilitate in jurul valorii de 7000 kg/ha. Deși sunt hibrizi cu potențial de producție mult mai ridicat decât cei timpurii, aceștia au avut un nivel de producție mai mic din cauza arșiței atmosferice si prin prisma faptului ca necesarul de resurse, respectiv de apa, este unul mai ridicat. Pentru aceasta grupa de maturitate se remarca:

NOUL hibrid de porumb ILIRKA FAO380 care a dezvoltat plante viguroase, mărimea știuleților a fost una mare, perfect polenizați cu o inserție medie-înaltă si tulpini foarte puternice si sănătoase. Valoarea randament boabe a fost de: 84%.

Hibridul Replik FAO370 s-a remarcat printr-o dezvoltare puternica si uniforma, a obținut o producție de 6125 kg/ha la STAS, umiditatea la recoltat a fost de 13.4%. Știuleții au fost medii si uniformi, toate plantele au fructificat si au atins o înălțime medie de 190 cm. Valoarea randament boabe a fost cea mai buna din platforma: 90%. Hibridul este recunoscut pentru potențialul mare de producție si ritmul foarte rapid de pierdere a apei din bob.

Grupele de maturitate FAO420-450 au fost foarte slab dezvoltate, acestea nu au făcut fata dezechilibrului din câmp dintre apa, temperatura si consum caracteristic. Indicele foliar fiind semnificativ mai mare decât la celelalte grupe, mai timpurii.

Ca nivel de productivitate, media generala a câmpului a fost de 7277 kg/ha pentru hibrizii FAO250-FAO400.

In perioada următoare, echipa SAATEN UNION ROMANIA urmeaza sa infiinteze platforma de cereale paioase de toamna. In platforma se vor semăna: orz, grâu, triticale, inclusiv specialități precum: grâu spelta, grâu durum. Dintre noutatile acestui an amintim:

GRAU

Soiul semitardiv SU Tarroca a realizat in platformele naționale producții de peste 10600.kg/ha. Aceasta productie a fost atinsa si in platforma organizata de partenerul AGROIND CAUACEU, in localitatea DIOSIG, judetul Bihor.

In platforma interna SAATEN UNION, acest soi SU TARROCA a fost semănat in atelierul de densități pentru a identifica cea mai productiva si cea mai rentabila densitate. Producțiile obținute au fost după cum urmează:

  1. Norma de semănat 320 b.g/mp 6807 kg/ha
  2. Norma de semănat  360 b.g/mp: 6825 kg/ha
  3. Norma de semănat 400 b.g/mp 6682 kg/ha

SU Tarroca este un soi de grâu cu o mare capacitate de înfrățire, 4-5 frați fertili in condiții optime, care răspunde favorabil si condițiilor intensive, inclusiv la irigat. Capacitatea de producție este una mare, de peste 10 000 kg/ha. Este un soi de grâu nearistat, semitardiv si echilibrat din punct de vedere al tolerantei la principalele boli ale aparatului foliar. Frunza stindard este foarte bine dezvoltata si are mărime mare. Se poate cultiva in toate zonele de cultura ale grâului.

Papillon. Este soiul de grâu care a dovedit la recoltat producții mari si stabile. Acesta a obținut producții de peste 12 000 kg/ha in ultimii doi ani. Este un soi de grâu panificabil, aristat, semi timpuriu cu o toleranta ridicata la iernat.

In platforma demonstrativa marca Saaten Union fermierii vor avea ocazia sa admire pe întreaga perioada de vegetație dezvoltarea culturii in condițiile pedoclimatice specifice județului Călărași, într-o tehnologie medie către minima. Este o oportunitate unica de o observa si de a adapta anumite verigi tehnologice astfel încât sa păstram rentabilitatea pentru fermele din Romania.

Va invitam sa ne fiți alături si in sezonul următor pentru a descoperi noutățile pe care vi le-am pregătit.

Director cercetare dezvoltate

Ing. Ionut Barbulescu