Cum va fi vremea în această săptămână?

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului ușor mai scăzut decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura maximă a aerului va oscila între 12…25°C, iar cea minimă între 3…15°C.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează ploi sub formă de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Totodată, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar local vor fi condiții de producere a grindinei. Conținutul de apă din sol pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în Moldova, Dobrogea, Banat și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei și Transilvaniei, local în centrul, estul și sudul Olteniei.

Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în nordul, estul și sud-vestul Olteniei, izolat în nord-estul Munteniei și al Transilvaniei, nordul Maramureşului. În cultura neirigată de porumb, în stratul de sol 0-50 cm, se vor înregistra deficite de umiditate (seceta pedologica moderata, puternica și extrema), în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Banat, nordul, local estul, centrul, vestul, sudul și sud-estul Moldovei, estul, centrul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Crişanei, estul, izolat în sudul și sud-vestul Munteniei. În Maramureș și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, nordul, local în centrul și sudul Transilvaniei, estul, centrul, sudul și sud-vestul Moldovei, izolat nord-estul Banatului, vestul Crişanei, gradul de aprovizionare cu apă al solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.

În aceste condiții, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole se vor desfășură normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va fi bună și medie la culturile înființate în epoca optimă, iar la cele tardive, starea de vegetație a plantelor se va menține medie și slabă, îndeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.

Culturile de orz și grâu de toamnă își vor continua înspicarea, înflorirea și maturitatea în lapte pe majoritatea suprafețelor agricole. Local, în sud-estul țării va fi posibilă declanșarea maturității în ceară. Cerealierele semănate tardiv se vor afla la alungirea paiului, precum și „burduf” și înspicare.

Rapița semănată pe unele suprafețe din Transilvania, Dobrogea, Muntenia și Moldova va parcurge înflorirea, formarea silicvelor și a boabelor în silicve. Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor semnala răsărirea, formarea primei perechi de frunze și înfrunzirea.

La cultura de porumb vor predomina răsărirea, formarea frunzei a treia și înfrunzirea. În principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge răsărirea, dezvoltarea primei perechi de frunze și alungirea axei hipocotile, iar la cartof se vor înregistra încolțirea și răsărirea, creșterea primei perechi de frunze și tuberizarea.

La pomii fructiferi din toate plantațiile vor predomina fazele de creștere a frunzelor/lăstarilor, legarea și creșterea rodului. Totodată, la soiurile timpurii de cireș se vor continua coacerea și recoltarea fructelor. Vița de vie va parcurge creșterea frunzelor/lăstarilor, apariția inflorescențelor și înflorirea, în majoritatea podgoriilor.

De asemenea, la soiurile timpurii se vor semnala formarea și creșterea boabelor. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (fertilizări, erbicidări, prașile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc) se vor desfășura în bune condiții, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitații.

Sursa: meteoromania.ro