Luni, 13.03.2023, în localitatea Tartu din Estonia, a început cea de a doua mobilitate a proiectului Erasmus+ “Bune practici de guvernanță în cadrul cooperativelor agricole – GGPAC„, proiect nr. 2021-1-RO01KA220-VET-000025577. În cadrul acestui program participă 40 de manageri de cooperative din România, Grecia, Estonia și Franța.
Proiectul îşi propune să instruiască managerii cooperativelor agricole în perfecționarea activității lor, contribuind la promovarea practicilor de bună guvernare în cadrul cooperativelor agricole și la dezvoltarea competențelor, prin formarea managerilor și schimbul de practici noi și inovatoare, inclusiv abordări multidisciplinare.
Întâlnirea de proiect este găzduită de Rando Värnik și Taavi Kiisk, în cadrul Universității Estoniene de Științe ale Vieții EMU. Alături de cei doi, au fost prezenți, Constantine Iliopoulos, Jean de BALATHIER și Florentin BERCU.
Cei doi experți, în prima zi a mobilității, ne-au prezentat cele mai importante aspecte ale cooperativelor agricole estoniene, cum încearcă aceștia să îndrume fermierii să se asocieze prin scrierea de cărți, ghiduri, îndrumare și prin seminarii specializate.
Totodată, a fost prezentată cea mai mare cooperativă din Estonia (Coop Eesti), care este deținută în proporție de 100% de consumatorii estonieni, fiind cel mai vechi și cel mai mare grup care operează împreună în domeniul comerțului cu amănuntul din Estonia. În cadrul COOP Estonia există 19 cooperative de consum regionale independente care aprovizionează aproape 330 de magazine, 6.000 de angajați și 75.000 de clienți proprietari. Prima cooperativă de consum a fost fondată în 1902 în Antsla, apoi în Sindi, iar ulterior cooperative similare au fost înființate succesiv în toată Estonia. Aceste cooperative de consum regionale, pentru o mai bună colaborare, au fondat Coop Eesti Keskühistu (asociația centrală) în 1917.
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V. este beneficiarul unui proiect de mobilitate în cadrul Programului Erasmus+, tema proiectului fiind „Bune practici de guvernanță în cadrul cooperativelor agricole – GGPAC”.
Erasmus+ este program al Uniunii Europene ce oferă oportunităţi de mobilitate şi sprijin pentru dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniile educație, formare profesională, tineret și sport.
Împreună pentru viitor!
Echipa U.N.C.S.V.
* Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal – UNCSV este o organizația profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înființată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 51 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă și apăra interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relațiile cu administrația publică, autoritățile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme naționale și internaționale și cu asociații internaționale echivalente, pentru susținerea și promovarea principiilor cooperatiste, precum și de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite să contribuie la dezvoltarea și modernizarea mijloacelor și metodelor de creștere a eficienței economice a membrilor și de specializare și concentrare a activității cooperativelor agricole ce activează în România.